Brazil bi u tijeku ove godine mogao prestati biti većinski katoličkom zemljom, tvrde Francis X. Rocca, Luciana Magalhaes i Samantha Pearson u članku za Wall Street Journal, prenosi Tablet.

Prema istraživanju koje je u siječnju 2020. godine proveo privatni institut Datafolha, udio katoličkih vjernika u Brazilu tada je pao na 51, a udio evangelika porastao na 31 posto.

“Vatikan gubi najveću katoličku zemlju na svijetu – to je ogroman, nepopravljiv gubitak”, rekao je José Eustáquio Diniz Alves, vodeći brazilski demograf za Wall Street Journal. Prema sadašnjoj stopi, katolici bi manje od 50 posto stanovništva mogli činiti do srpnja ove godine.

Sedam zemalja u okruženju – Urugvaj, Dominikanska republika i pet država središnje Amerike – 2018. godine imale su većinski nekatoličko stanovništvo, prema čileanskom Latinobarómetru.

No budući da je Brazil zemlja s najvećim brojem katolika na svijetu, za brazilske vjernike pad u manjinski status postaje važnom simboličkom prekretnicom.

U državi Rio, to se već dogodilo – prema popisu stanovništva iz 2010. godine, katolici čine 46 posto populacije.

U Latinskoj Americi i na Karibima živi 41 posto svjetskih katolika, prema vatikanskim izvorima. Procjene o pravome broju katolika u Latinskoj Americi variraju ovisno o izvoru, ali svi proučavatelji slažu se da je broj u opadanju.

Prema istraživanju Pew Research Centera, 69 posto Latinoamerikanaca 2014. godine se deklariralo katolicima, iako ih je 84 posto odraslo u Crkvi. 19 posto ih se identificira protestantima.

Mnogi od bivših katolika preobratili su se na protestantizam različitih denominacija, kao razlog napuštanja Crkve uglavnom navodeći kako žele imati “osobniji odnos s Bogom” ili su “pronašli Crkvu koja više pomaže svojim članovima”.