Kako javlja CNA, kardinal je tijekom mise na Uskrs, koja se izravno prenosila iz njegove rezidenice uslijed mjera poduzetih zbog širenja koronavirusa, poručio: “Prošle godine napali su nas neki obmanuti mladići i mi smo kao ljudi mogli dati ljudski i sebičan odgovor. Ali, meditirali smo nad Kristovim učenjem i zavoljeli ih, oprostili im i sažalili se nad njima. Nismo ih mrzili i uzvraćali nasilje. Uskrsnuće je potpuno odbacivanje sebičnosti”.

Naime, tog uskrsnog jutra 19. travnja 2019., devet bombaša samoubojica napalo je dvije katoličke crkve, jednu evangeličku i tri hotela, prilikom čega su, kako se procjenjuje, ubili 259 osoba, a ozlijedili više od 500. Napadači su pripadali islamističkoj skupini poznatoj kao Nacionalni Thowheeth džemat te su svi bili državljani Šri Lanke.

Kard. Ranjith (72), više je puta optuživao vlasti da nisu jasno objavile kako su teroristi mogli izvršiti napad, usprkos navodnim saznanjima da su napadi bili najavljivani…

U ožujku je kazao kako će voditi javne prosvjede ukoliko vlada ne iznese vjerodostojno izvješće o bombaškim napadima.
Iako su se vjernici nadali kako će ovog Uskrsa sudjelovati na misnim slavljima u bombardiranim crkvama, vladine mjere zabrana uslijed pandemije značile su kako će Uskrs ipak proslaviti u domovima.

Prema Vatican Newsu, mise su slavljene iza zatvorenih vrata, bez naroda, u dvije napadnute katoličke crkve: Svetištu Sv. Ante u prijestolnici Colombu, te u crkvi Sv. Sebastiana u Negombu, u kojima je ubijeno više od 150 osoba.

Katolički vjerski vođe planiraju privatno obilježiti godišnjicu napada 21. travnja. Spomenimo kako je na Šri Lanki, trenutno 218 zaraženih koronavirusom, te ih je sedam preminulo.

Nedjelja.ba | Bitno.net