Njemački kardinal Gerhard Müller i američki kardinal Raymond Burke prekorili su njemačke biskupe koji su podržali određene rezolucije Sinodalnog puta, istaknuvši kako trebaju biti sankcionirani. Svoj su stav izrazili u intervjuu na EWTN-ovoj emisiji Cijeli svijet s Raymondom Arroyom 16. ožujka navečer, javlja CNA, a prenosi Nedjelja.ba.

„Mora se održati suđenje i oni moraju biti osuđeni i udaljeni iz svojih ureda ako se sami ne obrate i ne prihvate katolički nauk“, rekao je kard. Müller te dodao: „Vrlo je žalosno da je većina biskupa izričito glasovala protiv objavljenog nauka, i objavljene vjere Katoličke Crkve i cjelokupnog našeg kršćanskog mišljenja, protiv Biblije, Božje riječi u Svetom pismu te u apostolskoj tradiciji i u definiranom nauku Katoličke Crkve.“

Nekadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere kard. Müller kazao je da su laici i biskupi koji su podržali ove rezolucije na Njemačkom Sinodalnom putu „pod utjecajem LGBT i woke ideologije, koja je materijalistička i nihilistička“.

S njim se složio i kardinal Burke, nekadašnji prefekt Vrhovnog suda Apostolske signature.

„Bilo da je riječ o odstupanju, heretičkom učenju i nijekanju jedne od istina vjere, ili o otpadništvu u smislu jednostavnog udaljavanja od Krista i njegova nauka u Crkvi da bi se prihvatio neki drugi oblik vjere, to su zločini“, rekao je kard. Burke. „Mislim, riječ je o grijesima protiv samoga Krista i to očito najteže prirode. A Zakonik kanonskog prava predviđa odgovarajuće sankcije.“

Kardinal je upozorio da se Crkvu „koristi“ za promicanje ideološke agende.

„Primijetit ćete da u velikom dijelu ovog govora nikada ne čujete ime našeg Gospodina. Nikad se ne govori o tome što nas naš Gospodin Isus Krist uči, što traži od nas. Dakle, ovo je vrlo ozbiljna situacija“, kazao je kard. Burke te odgovorio na Arroyinu sugestiju da se „protivnike ovih ‘reformi’ često ismijava kao one koji idu protiv pape“.

„Mi smo ti koji volimo Papu i pokušavamo mu pomoći da izvrši svoju misiju, dok ovi ljudi koji jednostavno ignoriraju ono što im Rim govori, što im govori Petrova Stolica, pokazuju da nemaju poštovanja za njega, odnosno da su doista papini neprijatelji. Mislim kako je to jasno i da svaka razumna osoba to može vidjeti“, rekao je kardinal te objasnio kako papa Franjo „ponekad govori stvari koje su vrlo jasne i u skladu s naukom Crkve u vezi s tim stvarima“.

„Ono što agenti ‘revolucije’ rade jest jednostavno ignoriranje ovih izjava i prihvaćanje drugih u kojima se čini da su njima naklonjene“, prenosi njegove riječi Nedjelja.ba.