Kardinal Joseph Zen, biskup emeritus Hong Konga, na 32. obljetnicu pokolja molio je za žrtve masakra na Trgu Tiananmen, piše CNA.

U homiliji na memorijalnoj svetoj misi, Zen je pozvao na pravdu.

“Odbijamo biti pesimistični”, rekao je kardinal Zen. “Nećemo biti razočarani. U prisjećanju na mrtve – one ubijene prije 32 godine, naša molitva upućena je i Gospodinu, da povede vladare putem pravde i mira”.

4. lipnja 1989. godine, kineske prosvjednike usmrtila je vlada nakon gotovo dva mjeseca prodemokratskih prosvjeda na pekinškom Trgu Tiananmen. Kineske vlasti prosvjednike su ubile tenkovima i otvorenom paljbom. Iako je režim ustvrdio kako je umrlo 241 ljudi, a 7,000 bilo ranjeno, prema informacijima britanskog veleposlanstva, ubijeno je najmanje 10,000 ljudi.

Vlasti Hong Konga drugu su godinu zaredom zbog epidemioloških mjera reducirale obilježavanje godišnjice masakra. 2020. godine, tisuće ljudi suprotstavile su se policiji kako bi obilježile komemoraciju. Sedam crkava u Hong Kongu organiziralo je bdjenja kao oblik komemoracije pokolja.

Kineske vlasti iskoristile su svoj povećani utjecaj u Hong Kongu nakon nametnutog zakona o nacionalnoj sigurnosti iz 2020. godini.

Kardinal Zen u petak je izjavio da bi se masakr mogao “postupno udaljiti od nas, ali čini se kao da ponovno izranja pred našim očima”.

O obljetnici tragedije izjasnili su se i američki političari iz Demokratske i Republikanske stranke.

“Ti pojedinci imali su plemenit i jednostavan zahtjev: prepoznati i poštovati ljudska prava, ugrađena u Opću deklaraciju o ljudskim pravima”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken. “Umjesto dostojanstvene i otvorene rasprave, kineske vlasti odgovorile su nasiljem”.

Čelnica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi naglasila je kako je “4. lipanj nadnevak koji jest, i uvijek mora biti, ucijepljen u svijest svih ljubitelja slobode”.

“Svijet se ne može nastaviti pretvarati kako nema ničega pogrešnog u tome da se Olimpijske igre održe u zemlji koja izvršava genocid i krši ljudska prava”, zaključila je Pelosi. “Tišina o tom pitanju omogućuje kineska zlodjela”.