Skupina američkih političara nominirala je umirovljenog hongkonškog biskupa kardinala Josepha Zena i još nekolicinu hongkonških aktivista za Nobelovu nagradu za mir, objavio je u petak 3. veljače list „Hong Kong Free Press”, prenosi KNA.

Nominacijom se želi odati počast „svima onima u Hong Kongu čija je hrabrost i odlučnost naspram represiji nadahnula svijet”, navodi se u nominaciji.

Uz kardinala Zena, nominirani su i jedan od vođa demokratskog pokreta Joshua Wong, katolički nakladnik Jimmy Lai, organizator prosvjeda na Trgu nebeskog mira Chow Hang-tung, novinarka Gwyneth Ho i odvjetnik Lee Cheuk-yan. Predlagatelji su američki republikanski političari Marco Rubio i Christopher Smith i demokrati James McGovern i Jeff Markley.

„Nominirani predstavljaju milijune hongkonžana koji su se mirno suprotstavili stalnom potkopavanju demokratskih sloboda od strane vlada Hong Konga i Narodne Republike Kine”, poručila su četvorica američkih političara.

Svi nominirani osim kardinala Zena trenutačno služe zatvorske kazne ili su u istražnom zatvoru gdje čekaju sudski postupak zbog optužbi za prijestupe protiv nacionalne sigurnosti.

I kardinal Zen, koji je nedavno bio primljen u bolnicu zbog teškoća s disanjem, uhićen je u svibnju 2022. na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti, a kasnije je pušten uz jamčevinu. U studenome su on i još pet boraca za ljudska prava osuđeni na novčane kazne, jer navodno nisu ispravno registrirali fond osnovan u svrhu pomoći sudionicima prosvjeda 2019. godine. Kardinal je uložio prigovor na presudu.

Kardinal Zen, jedan od najpoznatijih predstavnika Katoličke Crkve u Kini, nalazi se i nadalje pod policijskom prismotrom. Vlasti mu predbacuju kršenje zakona o nacionalnoj sigurnosti i suradnju sa stranim silama.