Kardinal Robert Sarah objavio je novu knjigu u kojoj je pozvao svećenike na duhovnu obnovu kazavši kako on neće doći kroz strukturalne promjene, nego kroz ponovno otkrivanje svećeničkog poslanja i identiteta kao Kristove prisutnosti u svijetu.

“Krist nije stvorio strukture. Naravno, ne kažem da one nisu nužne. Organizacija koristi društvu, ali ne dolazi na prvome mjestu”, rekao je Sarah u intervjuu za francuski katolički tjednik Famille Chrétienne, te dodao: “Ono što je prvo su upravo prve Kristove riječi u Evanđelju po Marku: ‘Obratite se i vjerujte evanđelju’”.

Knjiga ‘Za vječnost: Meditacije o ulozi svećenika’ trenutno je dostupna samo na francuskom jeziku, a uključuje ulomke iz djela svetaca i crkvenih otaca s ciljem poticanja razmatranja o obnovi svećenstva što je prema Sarahu nužan korak prema razrješenju krize u Crkvi.

“Ako svećenici, ako društvo, gleda prema Bogu, onda će se stvari promijeniti. Ako evanđelje ne promijeni srca, politika se neće promijeniti, ekonomija se neće promijeniti, ljudski odnosi se neće promijeniti. Krist je naš mir koji će među ljudima stvoriti bratske odnose suradnje”, rekao je.

Strukture “su također često u opasnosti zato što se skrivamo iza njih”, dodao je Sarah. “Bog neće tražiti račun od biskupske konferencije, od sinode… Tražit će ga od nas biskupa: kako smo vodili svoje biskupije, koliko smo voljeli svoje svećenike, koliko smo ih duhovno pratili?”

Bivši pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata svoj je mandat nakon više od šest godina okončao u veljači ove godine, a prošle je godine mnogo medijske pažnje izazvala njegova knjiga “Iz dubine naših srca” koja se ticala celibata i krize u Katoličkoj Crkvi. U knjizi su se osim Sarahovih našla i razmišljanja pape emeritusa Benedikta XVI.

U razgovoru za francuski list Sarah se dotaknuo i skandala sa seksualnim zlostavljanjem kazavši da se Crkva “ne smije bojati istine.”

”Moramo biti duboko pogođeni, patiti kao što je Krist patio kada ga je Juda izdao, kada ga je Petar zanijekao”, rekao je afrički kardinal dodavši kako nam otkriće tolikih grijeha pomaže bolje razumjeti “očiglednu sterilnost” lokalnih crkava. “Kako možemo donositi plod kada nas iznutra izjeda takav tumor?”, zapitao je.

Ipak ustvrdio je kako se katolici ne bi trebali obeshrabriti jer je ogromna većina svećenika vjerno svojem pozivu. “Njihova svakodnevna skrivena vjernost ne stvara buku, nego u tišini nosi sjeme obnove”, kazao je.

Sarah je svoju knjigu posvetio bogoslovima jer se spremaju postati svećenicima u vrlo zahtjevno vrijeme. Kazao je kako im je želio poručiti da će im Krist koji ih je pozvao u svećenstvo dati sredstva da ga slijede.

“Pokušajte shvatiti ozbiljno ovaj poziv. Gospodin koji vas poziva vas neće napustiti. Podržat će vas svojom milošću, ali vi morate biti u potpunosti ostvareni ljudi, istiniti, iskreni, uspravni ljudi sa svim potrebnim kvalitetama”, kazao je budućim svećenicima afrički kardinal.