Hrvati u BiH

Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, jučer je tijekom propovijedi na misi održanoj povodom 560. obljetnice prvoga spomena općine Žepče, oštro kritizirao odnos vlasti prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini čije se oduzimanje prava, prema kardinalovim riječima, odvija „po zakonu“.

“U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast“, rekao je Puljić zapitavši se kakav je to zakon prema kojem se jednom narodu oduzimaju prava i želi ga se izbrisati s njegova područja.

Povod ovim riječima je izborni zakon u Bosni i Hercegovini, prema kojemu je na izborima održanim prošle nedjelje bošnjačka većina odabrala političkog predstavnika Hrvatima, iako je ustavni sud zakon proglasio protuustavnim.

Kardinal je naglasio kako je riječ o „prljavoj političkoj igri“ koju ne vode samo domaći nego i svjetski moćnici, koji, prema njegovim riječima, „žele hrvatskome narodu ogaditi Bosnu i Hercegovinu, ogaditi naše korijene i ognjišta, našu vjeru i identitet, i to sve pod okriljem zakona“.

Unatoč teškoj političkoj situaciji, Puljićeva poruka propovijed u Žepču obilježena je riječima nade, koja ne dolazi od politike, nego od ukorijenjenosti naroda u katoličku vjeru.

“Neće nas Hrvate u BiH spasiti nikakva politika, nego naša katolička vjera i naša hrabrost, vjernost i vjerodostojnost”, ohrabrio je svoje vjernike kardinal.

Ivo Džeba | Bitno.net