U koncelebraciji je sudjelovalo nekoliko svećenika među kojima: :provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar mons. Slađan Ćosić, rektor katedrale mons. Ante Meštrović, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić, mons. prof. Mato Zovkić, mons. prof. Franjo Topić te kardinalov tajnik vlč. Štefan Marković.

Na početku Mise kardinal Puljić kazao je kako danas slavimo najveće otajstvo kršćanske vjere, te čestitao Uskrs, prije svih, mons. Vukšiću, a onda i svim suradnicima i svim vjernicima koji Misu prate putem elektronskih medija. „Niste mogli danas doći u našu katedralu, zato smo mi došli k vama“, dodao je vrhbosanski nadbiskup, zahvalivši brojnim čestitarima iz javnog, društvenog i kulturnog života koji su ove godine uputili čestitke njemu, a onda preko njega i svim katolicima u našoj zemlji.

Također, kardinal je podsjetio i na godišnjicu pohoda Sv. pape Ivana Pavla II. Sarajevu 1997., o čemu svjedoči Svjetiljka mira koju je tom prigodom donio i pred kojom je molio za mir u BiH. „I mi danas“, kazao je kardinal Vinko, „molimo pred njom u katedrali za pobjedu nad koronavirusom. A molimo i Sv. Papu da nam pomogne.“

Uz to, zahvalio je djelatnicima BHRT-a i Radio Marije BiH koji su izravno prenosili euharistiju. Potom su Djela apostolska čitali su č.s. Zrinka Barišić i vlč. Štefan, nakon čega je uslijedila Uskrsna posljednica Svetoj žrtvi uskrsnici koju je recitirao mons. Meštrović.

U uvodnom dijelu homilije vrhbosansko je nadbiskup naglasio kako danas slavimo jer po Kristu smrt nema zadnju riječ. „Uskrs je i slavimo Isusovu pobjedu nad tamom grijeha, nad tamom zla, nad tamom groba, nad tamom smrti. Slavimo jer je Isus živ! Njegovoj slavi ništa ne možemo dodati. Ali možemo participirati na ovom otajstvu kojega slavimo. Zato ću početi od onog iskustva koje svatko od nas ima, na ovaj ili onaj način. Kada govorimo o ovoj tami, tami grijeha, tami zla koje zna zatrovati čovjekovo srce, koje zna zatrovati ljudske odnose. Koje zna ljude blokirati, osobito u ovo doba kada proživljavamo taj strah, od pandemije“, naglasio je kardinal.

Osobito je, govoreći o ovome teškom vremenu, kazao kako se danas broje mrtvi i zaraženi, što, na stanovit način, navlači neku tamu neizvjesnosti. Osobito tama smrti. „Bilo ona prirodna koja dođe kad se istrošimo, bilo ona koju donosi pojedina bolest. Čovjek stoji pred tamom smrti, nju ne mogu objasniti ni stručnjaci, ni političari, ni moćnici. Stojimo, dakle, pred tom tamom, a također svi smo mi u životu doživjeli trenutke kad znademo reći: ‘Pao mi je mrak na oči’. Kad čovjek bude blokiran, ne vidi dalje, izgubio je nadu, klonuo je. Mrak je opasan“, upozorio je kardinal Vinko i nastavio:

„Zato kad govorimo o Uskrsu, gdje je zapravo Isus donio to svjetlo, a vidimo kako je mrak bio obuzeo i njegove učenike, kao i one koji su došli iz daleka kao što je Marija Magdalena. Strašno su doživjelo to da onaj kojega vole leži u grobu. Grob je Njega pokrio, onaj teški kamen… kako rekoše: Navalili su kamen na grobna vrata“, kazao je nadbiskup, podsjetivši što se dogodilo na uskrsno jutro kada je prvo svijetlo vidjela Marija Magdalena, ugledavši da Krista nema u grobu.

„Zanimljivo je“, nastavlja kardinal,“kako obojica učenika trče na grob. Kako neće jer sad se otkriva nešto što bi moglo biti razgonjenje te tame koja ih je obuzela. I mlađi Ivan trči prvi, ali ne ulazi jer je Petar glavni, i pušta da Petar prvi uđe. Kaže: ‘Uđe i povjerova’. Jer rastjerana je ta tama, rastjerana je tama groba. Isus je živ, uskrsnuo je! To je to svjetlo, pobijedio je smrt“, kazao je kardinal Vinko, poručujući kako nas uskrsno svjetlo poziva da dođemo tamo gdje ćemo iskusiti uskrslog Krista. „Iskusit ćemo ga u našoj molitvi, koja rasvjetljuje našu pamet“, naglasio je.

Također, vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako ono što ne mogu moćnici, sva politika ovog svijeta da odgovori na smrt Isus je odgovorio, pobijedivši grob, pobijedivši smrt. „Po Isusu smrt nema zadnju riječ, jer postoji život vječni“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup.

Potom je molitvu vjernika uputila č. s. Zrinka Barišić, katedralna sakristinka. Liturgijsko pjevanje animirao je regens chori vlč. Marko Stanušić, zajedno s Draganom Pavlovićem i Katedralnim mješovitim zborom Josip Stadler.

Na kraju Mise, Vinko kard. Puljić podijelio je blagoslov s općim oprostom. Euharistiju u izravnom prijenosu, kao i tijekom Velikog tjedna, komentirao je đakon vlč. Vedran Ćosić. (kta)

KTA | Bitno.net