“Crkva bez žrtve” i “Isus bez križa” kratka su dijagnoza Sinodalnog puta kojeg je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kritizirao u nedavnom intervjuu za njemačku stranicu Maria 1.0.

Progovorivši o krizi Katoličke Crkve u Zapadnoj Europi, Puljić je poručio kako “sekularni duh izvrće tvari”. Umjesto da se “podložimo Kristu”, kako nas poziva sv. Pavao, “mi tražimo od Krista da se podloži nama”.

“To je upravo ono što se događa u duhu relativizma i sekularizma. Još uvijek pamtimo kako su komunisti zahtijevali da se odvojimo od Jedne, Svete, Apostolske Crkve. Blaženi Alojzije Stepinac platio je veliku cijenu jer je ostao vjeran crkvenom jedinstvu.”

Upitan jesu li teme Sinodalnog puta njemačkih biskupa, poput ređenja žena i ukidanjem obveznog celibata, aktualne i u njegovoj biskupiji, kardinal je odgovorio: “Crkva koja je pretrpjela izazove komunizma ne bavi se takvim egzotičnim idejama. Naprotiv, takvi stavovi vrijeđaju i zbunjuju vjernike. Ne možemo razumjeti Crkvu u kojoj je žrtva nepoznat pojam, a Krist je bez križa.”

Dodao je i kako se “može raspravljati o svim temama, ali na temelju evanđelja, a ne sekularizma i relativizma” te da se “trebamo vratiti izvornom evanđelju”.

O razmiricama između nekih njemačkih prelata i Vatikana te mogućnosti šizme koja brine mnoge njemačke vjernike, Puljić je odgovorio kako mu samo preostaje “moliti Duha Svetoga da prosvijetli svaku osobu i cijelu zajednicu, osobito one koji vode Crkvu u Njemačkoj”.

“Neka ono što je Božje bude prvo. Neću se praviti sucem, ali te stavove ne mogu prihvatiti.”

Kardinal Vinko Puljić dotaknuto se i drugih tema, poput sv. Josipa, Međugorja i koronavirusa zbog kojeg je u prosincu 2020. bio hospitaliziran.

“Zahvalan sam Bogu jer sam u bolnicu stigao na vrijeme te susreo iznimno predane doktore i medicinsko osoblje. Preživio sam koronu, ali još uvijek osjećam posljedice. Divim se medicinskom osoblju koje je, unatoč velikom teretu, uvijek bilo strpljivo sa svim pacijentima. Nakon korone više nisam isti čovjek, no zahvalan sam Bogu što mogu regularno obavljati svoje dužnosti.”

Za kraj dodajmo kako se organizacija Maria 1.o predstavlja kao skupina njemačkih katolika odanih Svetom Ocu i Vatikanu. Osnovani su 2019. kao odgovor na pokret Maria 2.0 koji se zalaže za ređenje žena te je organizirao tzv. “crkvene štrajkove“.