Unatoč poteškoćama još uvijek postoji nada, međutim, najvjerojatnije jeruzalemski latinski patrijarh kard. Pierbattista Pizzaballa neće moći slaviti misu na Četvrtu nedjelju došašća s vjerničkom zajednicom u Pojasu Gaze, prenosi Nedjelja.

U normalnim okolnostima glavni pastir latinskih katolika u Svetoj zemlji slavio bi misu u Pojasu Gaze na Četvrtu nedjelju došašća, iz razloga što malo vjerničko stado iz te enklave ne može otputovati u Betlehem na misu Ponoćku. U novonastaloj situaciji ni latinski jeruzalemski patrijarh ne može posjetiti vjernike u Gazi.

Otkako su Izraelske obrambene snage (IDF) pokrenule rat protiv Hamasa, palestinske vojne organizacije koja je 7. listopada u terorističkom napadu ubila oko 1 200 ljudi u Izraelu, mala kršćanska zajednica u Gazi bori se za preživljavanje usred bombardiranja i prekida opskrbe hranom, vodom i gorivom. Njihov svećenik, misionar rođen u Argentini koji desetljećima pastoralno djeluje u Svetoj zemlji, „zaglavio“ je u Jeruzalemu nakon putovanja u Rim koje se dogodilo u vrijeme napada 7. listopada.

Papa Franjo redovito zove njega i samu župu u Gazi koja tuguje zbog gubitka dvije vjernice koje je ustrijelio IDF.

U intervjuu za AsiaNews, patrijarh je rekao da još uvijek postoji “osjećaj boli i zbunjenosti” zbog pucnjave, pogotovo jer je IDF trebao znati da je kompleks vjerski prostore, bez prisutnih militanata. Također, Latinska patrijaršija napravila je prigodni video kako bi podsjetila ljude koliko se toga promijenilo od prošlog Božića.

“Kršćanska zajednica u Gazi, koja je mala, živi zajedno kao jedna velika obitelj, pokazujući snažne bratske odnose jedni s drugima i zajednicom oko sebe, suočavajući se sa svim izazovima i bolima u duhu vjere i nade”, objavio je Latinski patrijarhat na svojoj web stranici. Patrijaršija je istaknula da kada kardinal Pizzaballa dolazi u posjet, vrijeme provodi obilazeći domove kako bi upoznao obitelji, saslušao njihove potrebe, molio zajedno i blagoslovio njihove kuće. Također, podjeljuje prvu pričest, krizmu i krštenje djeci te posjećuje škole koje vodi Crkva.

„Uvijek postoji posebno vrijeme posvećeno mladima i izviđačima. Tijekom svog posjeta 2021. kardinal Pizzaballa otvorio je nogometno i košarkaško igralište, susreo se sa izviđačima župe i organizirao dan aktivnosti u župnom dvorištu za mlade”, saopćila je Patrijaršija koja je 2022. pomogla proširiti Centar Misionarki milosrdnih sestara u Gazi koji se nekada brinuo za djecu s teškim invaliditetom, tinejdžere i starije osobe. Zdanje je opustošeno u nedavnim napadima, javlja Aleteia.

“Bol i patnja neizbježni su u ovom životu, ali nada ostaje jer Bog naš je Bog nade, (Rim 15,13). On je Bog nemogućeg (Mt 19,26). Zato se ujedinimo u molitvi i vjeri i dočekajmo Kristovo rođenje u duhu poniznosti, sjećajući se da je on Emanual, Bog s nama, i poziva nas da budemo svjetlo svijeta kao što “svjetlo svijetli u tami, i tama ga ne obuze” (Ivan 1,5)“, stoji u videu koji je napravljen u produkciji Patrijarhata.