U gradu Gazi nema više sigurnih mjesta. U četvrtak je navečer u zračnom napadu izraelskih snaga uništena jedna od zgrada uz grčku pravoslavnu crkvu svetog Porfirija. najmanje je 18 osoba poginulo, a 10 ih je još pod ruševinama. Brojni ranjeni odvedeni su u katoličku župu Svete Obitelji u Gazi, jer u bolnicama nema mjesta – rekao je župnik otac Gabriel Romanelli. U katoličkoj crkvi u Gazi ukupno je smješteno više od 500 osoba. Prisutnost više od 50 djece s invaliditetom, teško bolesnih starijih osoba i ranjenih, među kojima su preživjeli u napadu u kojemu je uništen jedan dio pravoslavne crkve svetoga Porfirija, stanje čini još kritičnijim.

Pizzaballa: Katolička zajednica je odlučila ostati

Latinski jeruzalemski patrijarh kardinal Pierbattista Pizzaballa, u intervjuu je za talijansku televizijsku postaju Tv2000 istaknuo da je vijest o uništenju dijela crkve svetoga Porfirija primljena s velikom žalošću. Bol tih obitelji, koje već dugo pate, golema je i mi smo uz njih. Molimo za to da ta situacija što prije završi – rekao je kardinal te izrazio nadu da će se oni koji odlučuju vratiti razumu. Rat i bombe nisu nikada riješili probleme; štoviše, uvijek stvaraju nove.

Kardinal Pizzaballa je također objasnio da je katolička zajednica u Gazi o svemu informirana te da je odlučila ostati. Prije svega zato što ne znaju kamo ići, a onda i zato što kažu da nijedno mjesto u Pojasu Gaze nije sigurno. Unatoč svemu uspijevaju očuvati čvrstu vjeru. Vjeru koju nisu poljuljale ni te bombe – dodao je kardinal Pizzaballa.

Pogođeni ciljevi Hezbolaha na granici s Libanonom

Na terenu je stanje i dalje kritično. Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicam u međuvremenu je zatražila evakuaciju brojnih svojih škola u Gazi. Osim toga, izraelska vojska je potvrdila da je tijekom noći pogodila brojne ciljeve Hamasa te da je izvela niz napada na brojne zgrade Hezbollaha na granici s Libanonom. Na kraju, dnevnik „Haaretz“ izvještava da su dvije američke državljanke koje je Hamas oslobodio, a koji ih je uzeo kao taoce tijekom napada 7. listopada, stigle u Izrael. Riječ je o Judith Tai Raanan i njezinoj kćeri Natalie Raanan.

Izrael priznao napad

Inače, glasnogovornik izraelske vojske priznao je da je pogođen crkveni kompleks, rekavši da je gađano zapovjedno središte Hamasa u neposrednoj blizini crkve. Prema njegovim riječima, sama crkva nije bila cilj napada i pokrenuta je istraga.

Jeruzalemska Grčka pravoslavna patrijaršija u svom je priopćenju ustvrdila kako je napad na Crkve i njihove ustanove, uključujući i skloništa koja Crkve daju na raspolaganju nedužnim građanima, ratni zločin koji se ne smije prešutjeti.