Pročelnik Kongregacija za biskupe, kardinal Marc Ouellet, jučer je na predstavljanu svoje knjige “Zaručnikovi prijatelji: Za novi pogled na svećenički celibat” rekao kako je skeptičan po pitanju zaređivanja oženjenih muškaraca kao načina za rješavanje pitanja manjka svećenika u Amazoniji.

“Skeptičan sam i mislim da nisam jedini”, rekao je Ouellete dodavši kako je “iznad njega netko tko je još skeptičniji”. Iako nije rekao o kome je riječ, osim što je naglasio kako je riječ o nekome tko je “odobrio raspravu”, tehnički govoreći jedina osoba koja je nadređena Ouelletu je papa Franjo.

U kontekstu njegova položaja na sinodi vrijedi naglasiti kako Ouellete nije samo pročelnik Kongregacije za biskupe nego i Papinske komisije za Latinsku Ameriku, što znači da ga oba položaja kvalificiraju za aktivno sudjelovanje. Tako će se Ouellete svrstati u malu grupu glasova koji izražavaju sumnju po pitanju ređenja “vrsnih muževa” (viri probati).

Podsjetimo, papa Franjo je dopustio raspravu o ovom pitanju, ali i istaknuo kako iznimno cijeni svećenički celibat te da ne namjerava mijenjati crkvenu tradiciju. Također, naglasio je kako će pitanje ređenja oženjenih muškaraca biti “samo točka u Radnom dokumentu” dok će važne teme biti ”službe evangelizacije te različiti načini evangelizacije”.

Ouellete je istaknuo kako Amazonija nema ni dovoljno nezaređenih kateheta koji bi podučavali laike, te da bi obučavanje domorodaca da služe kao đakoni ili svećenici bio još veći izazov. Ipak, dodao je i kako se mora “čuti mnogo različitih glasova, također s područja, biskupa s terena”.

“Moram čuti njih kako bih bolje razumio situaciju, ali ostajem skeptičan iz uvjerenja i poznavanja katoličke tradicije”, rekao je Ouellete.

Dodao je kako, unatoč njegovom skepticizmu, celibat nije dogma te da oni koji ga preispituju za područje Amazonije nisu heretici, no u svojoj je knjizi upozorio i na postojanje pojedinih “liberala” koji “žele iskoristiti situaciju i predložiti programe reforme koji idu iznad namjera i usmjerenja pape Franje”.

Ivo Džeba | Bitno.net