Kardinal Marc Ouellet odlučio je podignuti protutužbu protiv žene koja ga je u kolovozu ove godine tužila za seksualno uznemiravanje, kazavši kako su njezine neutemeljene optužbe izazvale štetu njegovoj “reputaciji, časti i dostojanstvu”, javlja Crux.

Ouellet koji je protutužbu podnio 13. prosinca na Vrhovnom sudu u kanadskom Montrealu potražuje 100 000 dolara odštete koje planira donirati za “borbu protiv seksualnog zlostavljanja autohtonih naroda u Kanadi.”

Optužba gospođe “F” na račun čelnika prefekta Dikasterija za biskupe bila je dio grupne tužbe za seksualno zlostavljanje koja je uključivala iskaze stotinjak svjedoka, navodnih žrtava svećenika i drugih crkvenih djelatnika od 1940. do danas. Tužbom, podignutom 16. kolovoza 2022., obuhvaćeno je 88 svećenika optuženih za zlostavljanje.

Gospođa F tvrdi je da ju je kanadski kardinal više puta neprimjereno dodirivao u javnosti, a svoje je optužbe iznosila i u javnosti.

“Uhvatio me i onda su se njegove ruke spustile poprilično nisko niz moja leđa”, kazala je za kanadski Enquête.

“Prilično nametljivo za, recimo, nekoga tko je moj nadređeni, tko je nadbiskup Quebeca”, rekla je u razgovoru s novinarima.

U Ouelletovoj protutužbi se tvrdi da su lažne tvrdnje koje je iznijela “F” uzrokovale “ozbiljnu štetu” kardinalovoj osobnoj i profesionalnoj reputaciji.

Između ostaloga, navodi se da su “lažne optužbe” od kolovoza objavljene u 13 zemalja i na šest jezika, te da su “F” i njezini odvjetnici dali nekoliko intervjua medijima u kojima su ponovili navode, “čime su osigurali još veće širenje takvih klevetničkih izjava”.

Ouellet, nadalje, ističe kako se ne sjeća da je ikada upoznao ženu koja ga je optužila, a posebno ga smeta što je svoju tužbu podnijela zajedno s onima koji su optužili svećenike za zlostavljanje maloljetnika.

“Povezivanje gospodina Ouelleta s pojedincima koji su počinili djela takve prirode predstavlja nemar”, stoji u protutužbi. “To je tako, jer će obični građani steći mišljenje da su sve optužbe podignute protiv svećenstva u navedenim tužbama iste prirode, jer su objedinjene pod istom procedurom.”

U svojoj je izjavi prefekt Dikasterija za biskupe kazao da “žrtve seksualnog zlostavljanja imaju pravo na pravednu naknadu za štetu koju su pretrpjele”, te da suosjeća s njihovom patnjom. Dodao je, međutim, da je podizanje protutužbe bilo “bolno potrebno za obranu istine, mog ugleda i moje časti”.