Njemački kardinal Gerhard Müller kritizirao je najave drugih njemačkih biskupa o sastavljanju “vodiča” kojim bi se u “pojedinim slučajevima” omogućio pristup pričesti protestantima koji su u braku s katolicima.

U intervjuu za katolički magazin Die Tagespost bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere istaknuo je kako su njegovi kolege pogrešno interpretirali Kanonski zakon, točnije kanon 844 § 4 kojim se regulira mogućnost pričešćivanja za nekatolike.

Podsjećamo, biskupi su na proljetnom sastanku u Ingolstadtu istaknuli da protestantski vjernik koji je u braku s katolikom može primiti pričest nakon što je zajedno sa svećenikom ili nekom drugom osobom zaduženom za pastoral prošao kroz “ozbiljno ispitivanje” svoje savjesti, “prihvaća vjeru Katoličke Crkve”, želi stati na kraj “ozbiljnoj duhovnoj uznemirenosti” te čezne za “utaženjem svoje gladi za euharistijom”.

No kanon 844 § 4 govori o “smrtnoj pogibelji” ili “drugoj teškoj situaciji”, što je potvrdio kardinal Müller, istaknuvši kako se kod međuvjerskog braka ne radi o “hitnoj situaciji”.

“Ako se protestantski kršćanin nađe u situaciji koja uključuje njegovo vječno spasenje, tj. u smrtnoj pogibelji, i ne može doći do svog pastora te ako posvjedoči katoličku vjeru u Euharistiju i sakramentalnu narav Katoličke Crkve, može, radi spasenja, primiti prvo sakrament pomirenja, a potom pričesti”, poručio je njemački prelat, nadodavši kako iznimke o kojima kanonsko pravo ne služe zadovoljavanju nečijih “emocionalnih potreba”.

Müller je također kritizirao govor biskupa o “pojedinim slučajevima” istaknuvši kako se radi o “retoričkom triku”.

“Učiteljstvo nam nije dano kako bi župnici vršili vlast nad drugima, a pogotovo ne kako bi zadovoljili članove vlastite ideološke skupine, već da vjerno i bezuvjetno šire vjeru u Krista.”

“Zbog tog razloga”, nadodaje kardinal, “papinske i biskupske izjave o primanju sakramenata moraju biti jasne kako bi služile spasenju čovječanstva.”

Kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, istaknuo je pak kako biskupi glasovanjem nisu dali “opće odobrenje” za interdenominacijsku pričest, već kako je “vodič” namijenjen rješavanju pojedinačnih slučajeva. Također, ne radi se o službenom dokumentu već o “pastoralnim smjernicama” čija će implementacija ovisiti o odluci pojedinog biskupa.

Ovime “ne želimo promijeniti nijednu doktrinu”, dodao je Marx.

Nije poznato kada će “vodič” ugledati svjetlo dana.

Osim Gerharda Müller, najave o pričesti protestanata kritizirali su i kanonski stručnjaci.

Tako je kanonski odvjetnik Ed Condon u tekstu za Catholic Herald napisao:

“‘Smrtna pogibelj’ ili druga ‘teška potreba’ kontekst je u kojem Zakonik kanonskog prava govori o protestantima. Jasno je kako je ta mogućnost predviđena jednokratno. Namjera njemačkih biskupa, pak, izgleda da ide puno dalje omogućujući neku vrstu trajnog uređenja – primanja pričest tjedan za tjednom – što je potpuno izvan okvira koje Crkva predviđa.”

Tino Krvavica | Bitno.net