Ministar kulture Sajith Premadasa će započeti obnovu crkve, a radove na obnovi će nadzirati kardinal Malcolm Ranjith

Vlada Šri Lanke je obećala financirati obnovu crkve svetog Ante u Colombu koja je za Uskrs oštećena u terorističkim napadima. Art Newspaper je objavio kako će ministar kulture Sajith Premadasa započeti obnovu crkve, a radove na obnovi će nadzirati kardinal Malcolm Ranjith, nadbiskup Colomba. Izvješća pokazuju kako su crowdfunding kampanje za obnovu oštećenih crkvi i pomoć obiteljima stradalih do sada imale relativan uspjeh.

„Pokušavamo prikupiti oko 600 tisuća funti za pomoć žrtvama terorističkih napada i obnovu crkvi. To je svota koja se za obnovu Notre-Dame prikupila u 24 sata“, kaže jedan od pokretača kampanje Jack Margrain.

Kolumbovi vitezi su obećali kako će ovu akciju podržati sa 100 tisuća američkih dolara koji će biti preusmjereni za obnove tri crkve uništene u napadima.

„Kolumbovi vitezovi su solidarni s našom braćom i sestrama na Šri Lanki. Teroristički napadi, poput onih na Uskrs, djela su onih koji odbacuju svetost života, ljudska prava i vjersku slobodu“, izjavio je Carl Anderson, vrhovni vitez ove katoličke humanitarne organizacije. Anderson je dodao kako istraživanja pokazuju da su kršćani danas najprogonjenija vjerska skupina na svijetu.

„Došlo je vrijeme kada bi svaka zemlja trebala poduzeti konkretne korake u zaštiti svojeg manjinskog stanovništva, što uključuje i kršćane, kako bi se zaustavili ovi pokolji i progoni“, poručio je Anderson.

Odgovornost za te napade je preuzeo ISIL, ali bez navođenja dokaza. Broj poginulih u terorističkom napadu porastao je na 359, a ranjeno je 500 osoba. Policija u Šri Lanki je privela još 18 osoba za koje se sumnja da su povezani s napadom. Ukupno je do sada privedeno oko 50 osoba.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net