Kardinal Jean-Claude Hollerich zahtijeva da institucije Europske unije i države članice moraju dati “pozitivan i realan odgovor” na zahtjev Kijeva za pristupanje EU, te spominje i druge zemlje kandidate za članstvo u EU, osobito zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Vatican News.

Katolička Crkva zalaže se za što skoriji ulazak Ukrajine u Europsku uniju. Institucije EU i države članice moraju dati “pozitivan i realan odgovor” na zahtjev Kijeva, izjavio je u ponedjeljak 9. svibnja u Bruxellesu predsjednik Vijeća Biskupskih konferencija zemalja članica EU  (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich. Osim toga, “vjerodostojni izgledi za pristupanje” potrebni su i Moldaviji i Gruziji, kao i zemljama kandidatima za članstvo u EU na zapadnom Balkanu.

Predstavnik biskupa zemalja članica Europske unije osvrnuo se također na raspravu o jačoj unutareuropskoj suradnji na obrambenim i sigurnosnim pitanjima. Crkva se nada da će se time mir u Europi i svijetu učiniti “manje krhkim, a korištenje oružja rjeđom” pojavom, rekao je kardinal Hollerich, misleći na ruski agresijski rat, prenosi Katholische Nachrichten-Agentur (KNA).

Crkva ostaje “pouzdan i iskren suputnik”

Kardinal je govorio u povodu Dana Europe koji se slavi 9. svibnja. Tom prigodom COMECE je objavio i kardinalovu izjavu “Faithfulness to European values“. Kazao je da Katolička Crkva ostaje “pouzdan i iskren suputnik” na putu europskog ujedinjenja. Istodobno je pozvao na aktivnije sudjelovanje građana u oblikovanju EU.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja 1950. na obljetnicu Schumanove deklaracije. Tada je francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio svoju ideju o novoj političkoj suradnji u Europi, koja je trebala učiniti nezamislivim rat među europskim narodima. Današnja se EU razvila iz Europske zajednice za ugljen i čelik koju je on inicirao.