Nakon burne društvene rasprave o rodnoj ideologiji koju je potaknula prošlogodišnja ratifikacija Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, govor o opasnostima ove destruktivne ideologije na koje je više puta upozorio i papa Franjo u posljednje vrijeme kao da je pao u drugi plan. Ipak, na europskoj i svjetskoj razini i dalje s različitih strana dolaze brojna upozorenja i kritike koje raskrinkavaju ovu opasnu ideologiju. Tako je na nedavno završenom rimskom Forumu za život nadbiskup Utrechta kardinal Willem Eijk u svojem govoru vrlo jasno upozorio kako bi prihvaćanje rodne ideologije pod krinkom „rodne jednakosti“ moglo imati „ozbiljne posljedice“ ne samo za društvo i spolni moral, već i za naviještanje kršćanske vjere.

Svoju zabrinutost kardinal je izrazio i u razgovoru za National Catholic Register, u kojemu je ukratko objasnio korijene rodne ideologije, te odgovorio i na pitanja o aktualnoj krizi koju proživljava Crkva.

Prema njegovim riječima, razdvajanje biološkog spola od rodnog/spolnog identiteta započelo je radikalnim feminizmom 60-tih godina 20. stoljeća.

„Radikalni feministi kazali su: ‘Pa, znate, sada imamo kontracepciju i možemo ju iskoristiti kako bismo, da tako kažemo, ‘otkupili’ ženu od tiranije majčinstva, rađanja i odgoja djece.’ No oni se nisu zaustavili na majčinstvu i ženskoj biologiji. Oni su to proširili na oba biološka spola, te rekli: ‘Imamo način na koji ćemo osloboditi ljude njihova biološkog spola i dati im rod koji žele. Oni mogu birati što im se sviđa, jer gotovo da i ne postoji veza između roda, društvene uloge i biološkog spola“, objasnio je kardinal, dodavši kako je riječ o dualističkom pogledu prema kojemu tijelo ima sporednu ulogu, dok je čovjekov um središte ljudske osobe i ono što ga razlikuje od životinja.

Ovakvo razmišljanje ima ozbiljne posljedice i na naviještanje vjere Crkve, budući da analogija odnosa između Krista i Crkve i muža i žene gubi svaki smisao.

„Bog s objavljuje kao Otac u Starom i Novom zavjetu. Objavljuj se kao Zaručnik svojega naroda, Izraela… Ako uklonimo smisao očinstva-majčinstva u braku, ove analogije gube svoj smisao, jer ako priznamo takozvano „majčinstvo“ istospolnih osoba, što ostaje od analogije odnosa između Boga i njegova naroda i supružnika u braku?“, upitao se nadbiskup Eijk.

U svojem razgovoru, kardinal se osvrnuo i na krizu Crkve na Zapadu, te odgovorio na pitanje o zabrinutosti nekih vjernika koji su od svojih biskupa čak zatražili da preispitaju i Papinu pravovjernost. Kardinal je kazao kako se vjernici u suvremenom svijetu suočavaju i bivaju „bombardirani“ različitim informacija koje vrlo često izazivaju zbunjenost.

„Brojne zbunjujuće ideje ulaze i u Crkvu. Ne zaustavljaju se na njezinim vratima, već ulaze u Crkvu i ljudi postaju zbunjeni. Zbunjenost postoji i kod svećenika, vjerskih vođa. Takve su se stvari događale i u drugim vremenima, a naša je dužnost vjerovati da Duh Sveti vodi Crkvu i u ovim vremenima. Svetost Crkve prisutna je u našim srcima kad vjerujemo, a u jednom trenutku Krist će, po Duhu Svetom, promijeniti stanje u Crkvu, kao što je to i mnogo puta učinio“, izjavio je nizozemski kardinal, te poručio da unatoč svim izazovima i poteškoćama s kojima se suočava Crkva u suvremenom svijetu, ne treba zaboraviti kako i u ovom našem vremenu djeluje Duh Sveti, te kako Crkva proživljava vrijeme toliko potrebnog čišćenja.

„Vrata paklena neće nadvladati Crkvu, to moramo vjerovati. Unatoč konfuziji, trebamo moliti vodstvo Duha Svetoga i tako ćemo pronaći pravi Kristov put“, poručio je kardinal Eijk.

Cjeloviti tekst izlaganja kardinala Eijka na konferenciji u Rimu možete pronaći na ovom linku.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net