Sveta Stolica u utorak je objavila povijesno Izvješće u kojem su na 460 stranica iznesene informacije o odnosu službenih crkvenih instanci prema nekadašnjem kardinalu Theodoreu McCarricku, optuženom za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Jedan od živih protagonista postupanja prema McCarricku je poljski kardinal Stanisław Dziwisz, koji je dugo godina služio kao osobni tajnik Ivana Pavla II., a njegovo se ime u izvještaju spominje 45 puta.

U medijima su se pojavljivale određene sumnje da je Dziwisz skrivao korespondenciju o slučaju McCarrick od Ivana Pavla II., no, prema pisanju Cruxa, nedavno objavljeno izvješće ukazuje da su pisma koja je dobio proslijeđena poljskom papi, uključujući ono koje je u kolovozu 2000. poslao McCarrick kako bi se obranio od optužbi.

U razgovoru za Crux, Dziwisz je kazao je McCarickovo pismo bilo adresirano na njega, “ali je zapravo bilo za Papu. Predao sam pismo, papa ga je pročitao i poslao tajništvu Svete Stolice”.

Dziwisz je naglasio kako nije bio zadužen za donošenje odluka u Papino ime. “Ja sam bio samo Papin osobni tajnik. Za mene je uvijek bilo važno poštovati nadležnosti pojedinih ljudi i ne miješati se u njihove funkcije”, kazao je kardinal.

Dodao je da glavni papinski suradnik u upravljanju Crkvom “nije osobni tajnik, nego državni tajnik”.

Dziwisz je kazao i kako je Papa uvijek djelovao u duhu evanđelja, transparentno i nedvosmisleno dodavši da bi po pitanju McCarrickova slučaja “zasigurno osudio takve čine i pobrinuo se za žrtve” da je znao ono što danas znamo.

U javnu raspravu u Poljskoj uključio se i dugogodišnji prijatelj Ivana Pavla II. dominikanac Maciej Zięba, koji je ustvrdio da “izvješće na mnogim razinama pokazuje kako nema niti najmanje uključenosti Ivana Pavla II. u bilo kakva skrivanja ili zataškavanja informacija”.

Prema Ziębi, ključna stvar za stvaranje cjelovite slike je “istraga koju je pokrenuo Ivan Pavao II. i odbacivanje optužbi protiv McCarricka od strane trojice američkih biskupa, što dokazuje kako je korporativna kultura klerikalizma pobijedila”.

Zięba je naglasio i kako je izvješće pokazalo da je McCarrick uspio zavarati čak i neke američke predsjednike koji su bili u vrlo srdačnim odnosima s bivšim kardinalom iako su “imali vrlo dobru potporu sigurnosnih službi” koje su ih mogle pozvati na oprez. Također, “veliki američki mediji istraživali su McCarrickov slučaj i nisu ništa primijetili”.

“Papa Ivan Pavao II. savjetovao se s mnogim ozbiljnim ljudima u SAD-u i Vatikanu i mnogim kongregacijama”, kazao je Zięba, “i nije svime sam upravljao.”