Kardinal

Nadbiskup New Yorka i predsjednik Biskupske konferencije SAD-a kardinal Timothy Michael Dolan pozvao je svoju braću biskupe na obraćenje i duhovnu obnovu kroz sakrament pokore i pomirenja, poručujući kako “ne možemo govoriti o novoj evangelizaciji bez iskrene želje za vlastitim obraćenjem”.

Dolan je ovaj poziv biskupima izrekao u svom govoru na otvaranju sjednice Konferencije u Baltimoreu koja je započela s radom u ponedjeljak.

“Ne možemo promijeniti kulturu ako prije toga ne dopustimo da Isus promijeni nas, ne možemo biti u dijalogu s drugima ako prije toga nismo u dijalogu s Njim, i ne možemo postavljati izazove pred druge, ako prije toga nismo dopustili Njemu da izazove nas”, poručio je kardinal i podsjetio na završnu poruku nedavno okončane Biskupske sinode o novoj evangelizaciji u kojoj biskupi također govore o potrebi vlastitog obraćenja kao uvjeta za uspješno sprovođenje njihova poslanja.

“Pomirenje nas sakramentalno vodi u kontakt s Isusom koji nas poziva na obraćenje srca, a taj kontakt pomaže nam odgovoriti na Njegov poziv na pokajanje. S tim unutarnjim pokajanjem postajemo sposobni mijenjati svijet oko nas”, rekao je kardinal i dodao kako je “ironično da unatoč pozivu Drugoga vatikanskog sabora na obnovu kroz sakrament pokajanja danas imamo situaciju u kojoj je taj sakrament blizu nestajanja”.

Kardinal koji polako postaje jednim od najutjecajnijih vjerskih vođa u SAD-u, ali i šire, citirao je čuvenog britanskog književnika i kršćanskog apologeta Gilberta Keitha Chestertona:

“Odgovor na pitanje ‘Što je problem s ovim svijetom?’ samo su dvije riječi: ‘Ja sam’.”

Nadbiskup New Yorka u utorak je s konferencije koja završava u četvrtak, 15. studenog, poručio kako neće biti nikakvog kompromisa s washingtonskom administracijom oko spornih odredbi reforme sustava zdravstvenog osiguranja, tzv. “Obamacarea” kojima se traži od katoličkih institucija da svojim radnicima osiguraju kontracepciju kao dio zdravstvenog osiguranja.

“Jedina stvar koju nismo spremni napraviti jest predaja. Nećemo ići protiv svojih savjesti. Rekao bih da niti jedna vrata nisu zatvorena, osim onih koja vode u odustajanje od naših načela”, objavio je kardinal Dolan.

G. A. | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com