Kršćanske zajednice svake godine na drugu nedjelju u srpnju slavi Nedjelju mora, spominjući se životno važnog rada više od milijun moreplovaca koji svakodnevno cijele godine na brodovima razvoze dobra diljem svijeta.

Kardinal Czerny ističe da su moreplovci „vide kao nevidljivi, ali su ipak ovdje“. Ne samo da „održavaju kretanje svjetskog gospodarstva nego izravno utječu na svakodnevno življenje svakoga od nas“, dodao je.

Naglasio je da su izdržali razne izazove. Također je posvijestio da je pomorstvo u posljednjih nekoliko godina bilo pogođeno nizom kriza.

„Povećana potražnja za robom dovela je do većeg broja brodova koji se na dulje zadržavaju u pristaništima. Zbog rata u Ukrajini brodovi se sada suočavaju s nemogućim zadatkom plovidbe kroz minska polja u Crnom i Azovskom moru. U ovom nepravednom i nemoralnom ratu potopljena su mnoga plovila i izgubljeni ljudski životi“, rekao je kardinal Czerny.

Podsjetio je da je zbog pandemije koronavirusne bolesti 400 tisuća moreplovaca bilo zapelo na brodovima koje nisu smjeli napustiti po isteku ugovora i vratiti se svojim kućama i obiteljima.

Osvrnuo se i na nepravednu podjelu prihoda aludiravši na neke tvrtke za koje se čini „da su jedine financijski profitirale u nizu kriza koje su poremetile svjetski lanac opskrbe“.

„U najmanju ruku, žalosno je da su tvrtke samo mali dio dobitka koji su uprihodile podijelile s moreplovcima ili ga uložile u poboljšanje objekata za socijalnu skrb u lukama“, primijetio je. Pritom je istaknuo važnost uzimanja u obzir fizičkih i psiholoških potreba moreplovaca. „Sigurna plovidba, sigurnost, i zaštita morskog okoliša utječu na dobro mentalno zdravlje moreplovaca“, dodao je.

Pozivajući se na Konvenciju o radu pomoraca iz 2006. (MLC), kardinal podsjeća da ona od kompanija zahtijeva da osiguraju doličan i čist smještaj, odgovarajuću hranu, sigurnu radnu okolinu, odgovarajuće radno vrijeme i izlazak na obalu.

Međutim, ističe, značajni pomaci postignuti od stupanja MLC-a na snagu 2013. su, nažalost, ozbiljno ugroženi.

„Mogućnost napuštanja broda i odlaska na obalu, makar i nakratko, ključna je za dobrobit pomoraca… Oni ne mogu napustiti brod, i svakog dana hodaju po metalnim palubama i gledaju ista lica. Jedini način na koji mogu dijeliti slobodu koju mi uživamo jest da imaju mogućnost izlaska na obalu“, upozorio je kardinal Czerny.

Također je naglasio da unatoč tomu što su pomorci u potpunosti cijepljeni i države su ukinule ograničenja, „često im se uskraćuje slobodno kretanje koje mi uživamo“.

Kardinal je istaknuo da se „pandemija više ne smije koristiti kao opravdanje za zabranu iskrcavanja posade. Sve dok poduzimaju potrebne mjere opreza, pomorci imaju pravo stati na čvrsto tlo i susresti se s drugima koji nisu njihovi kolege na brodu.“

Osvrnuo se i na diskriminaciju s kojom se neki moreplovci suočavaju. „Da bi stvar bila još gora, nekim je moreplovcima dopušten izlazak ako su ‚ispravne nacionalnosti‘.“

Zaključujući poruku, kardinal Czerny zahvalio je moreplovcima za njihov težak rad. „Molimo se da ostanu snažni u poteškoćama i izazovima života. Povjeravamo Mariji Zvijezdi mora, predanost i posvećenost kapelana i volontera koji im služe diljem svijeta“, prenosi Vatican News.