“Obrana života obavezom je svakog čovjeka, neovisno o svjetonazoru”, rekao je metropolit i nadbiskup varšavski kardinal Kazimierz Nycz u svojoj homiliji na misi povodom XI. Hoda za život koji je jučer održan u glavnom gradu Poljske.

Kardinal je na misi rekao kako se “molimo da svi poštuju život, bili članovi Crkve ili ne”.

“Ne branimo ljudski život samo zbog toga što nam tako kaže Evanđelje, čak niti jer nam to nalaže Peta zapovijed. Jer onda bi nam mogli reći: ‘Dobro, vi kršćani branite taj život kako vam vjera nalaže’. Branimo život jer on je temeljna vrijednost za sve nas, temelj dostojanstva čovjeka”, propovijedao je kardinal i nastavio:

“Mi kršćani imamo dodatne argumente koji izviru iz naše vjere. Vjerujemo kako je život temeljna vrijednost, dar od Boga koji daje taj život. I zato što je darom, svet je”, rekao je metropolit dodajući kako vjernici trebaju braniti život u suradnji sa svim “ljudima dobre volje”.

“Svet je život genija i znanstvenika, kao što je svet život nekog ‘običnog’ čovjeka ili osobe s invaliditetom. Svet je život bolesnog i starog čovjeka, kao što je svet život mladog čovjeka koji je u punini svoje životne snage. Jednako je svet život nerođenog čovjeka, koji živi pod srcem svoje majke”, rekao je Nycz i naglasio kako su na obranu tog života pozvani svi – “očevi, majke, liječnici i medicinske sestre”.

“Izlazimo na ulice našeg grada jer želimo pjevati tu prekrasnu pjesmu o svetosti života i potrebi za njegovom obranom”, zaključio je kardinal.

“Hod za život” održan je po 11. put u Varšavi i ovaj put je u njemu sudjelovalo nekoliko tisuća osoba. Slična manifestacija održala se i u Sczeczinu, gdje se okupilo oko 12 tisuća ljudi.

Podsjetimo, nekoliko pro-life udruga pokrenulo je zakonsku inicijativu za potpunu zabranu pobačaja u Poljskoj, uz potpunu potporu Crkve. U ovom trenutku prikupljaju se potpisi kako bi ta inicijativa bila upućena u službenu proceduru u poljski parlament Sejm. Potrebno je 100.000 potpisa i očekuje se da će biti prikupljeni bez većih problema.

Goran Andrijanić | Bitno.net