Prema Reutersu, Suu Kyi osuđena je nakon optužbi za korupciju, na procesu iza zatvorenih vrata pred sudom koji kontrolira vojska. Na nekoliko prijašnjih suđenja već je bila osuđena na 11 godina zatvora.

Oporbena čelnica vodila je demokratski izabranu vladu koju je u veljači 2021. svrgnula vojna hunta preuzevši vlast i uvevši izvanredno stanje. Od državnog udara Suu Kyi držana je u kućnom pritvoru te potom u zatvoru.

Kako se stanje pogoršava, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda sprema se otići u tu jugoistočnoazijsku zemlju, a međunarodna zajednica osuđuje brutalnost režima.

Papa Franjo pohodio je Mjanmar u studenom 2017. a u posljednje vrijeme uputio je brojne apela za mir.

Mjanmarski kardinal Bo koji boravi u posjetu Australiji rekao je da vojna hunta pokušava zastrašiti narod. Upozorava da je vojska odlučna u naumu da represijom stekne potpunu kontrolu do kraja godine.

„Predmnijevaju da će do kraja godine sve ponovno biti tiho i da više neće nailaziti na ikakav otpor, zbog zločina i zastrašivanja koje vojska provodi“, ustvrdio je kardinal.

Vojna hunta dosad je ubila više od 2100 osoba uključujući mnogo djece, a zatvorila je još 15 tisuća ljudi.

„Situacija je vrlo složena te istovremeno veoma zbunjujuća i vrlo nepredvidljiva“, kazao je kardinal Bo. Dodao je da sela bivaju spaljena i izbrisana s lica zemlje.

„Pedeset posto stanovništva je u siromaštvu, najmanje osam milijuna ljudi je nasušno potrebito prehrambene sigurnosti, a milijuni su raseljeni“, poručio je nadbiskup Yangona.

Nedavno izvješće UN-a optužuje vojnu huntu za zločine protiv čovječnosti, objavio je Vatican News.