“Uskrs je u Mjanmaru obojan bojama koje ne blistaju, ali svjetlost nade ne gasi se i snažno je ukorijenjena u Kristu, spasu ljudi. Prigušena su svjetla koja probijaju iz tog dijela svijeta u kojemu još uvijek bjesni nasilje, i gdje vlada velika kriza zbog tisuća izbjeglica koji bježe od pogoršane društveno-političke krize. Još smo uvijek na Golgoti na Kalvariji.”

Riječi su to je kardinala Charlesa Boa, koji se spomenuo nedavnih zbivanja u Mandalayu, uz teror koji je izazvalo stotinjak vojnika koji su upali u kompleks katedrale upravo u trenutku kada su vjernici molili Križni put.

Kardinal je izrazio veliku žalost zbog toga što su dosadašnji napori u svrhu mira bili uzaludni. “Bol Isusovih posljednjih sati odražava se u očima i srcima majki čiji sinovi i muževi umiru u Mjanmaru kao i u Ukrajini”, rekao je kardinal.

“U vjeri smo sigurni da je Križni put, put kojim Bog pobjeđuje zlo i donosi mir”, objasnio je Bo te dodao: “Čule su se molitve naroda tijekom Velikoga tjedna. Ne mogu vjerovati da je Bog gluh.”

Kardinal je napomenuo da nitko nije pošteđen kolapsa gospodarstva i osnovnih usluga; više od polovice stanovništva svedeno je na siromaštvo, a cijene hrane rastu. Ali, najviše su ogorčeni ponajviše mladi, koji su lišeni budućnosti.

“Unatoč tami zla, Crkva ne može dopustiti govore osvete”, istaknuo je kardinal. Svjestan da je pozornost svijeta usredotočena na Ukrajinu, upozorio je da su u Mjanmaru počinjeni jednaki zločini, čak i s istim ruskim oružjem za uništavanje, te ponovno uputio snažan apel: “Zaustavite ubijanje!” Pritom je također izrazio žalost zbog ograničenja kojima su podvrgnute glavne humanitarne organizacije u zemlji koje ne mogu doprijeti do ljudi u potrebi.