“Pozivam vojsku da prestane s bombardiranjem, granatiranjem i ubijanjem. Pozivam demokratski pokret i etničke naoružane skupine da se iskreno zalažu za mir. Molim se iz dubine svog srca za kraj tragedijama kojima smo svjedočili posljednjih dana i tjedana i previše godina i desetljeća”, rekao je kardinal Bo u izjavi 26. prosinca, moleći neka svane nova zora za svoju zemlju i za duše onih koji su tako brutalno ubijeni.

Poruka nadbiskupa Yangona dolazi nakon napada koji se dogodio na Božić, u kojem je ubijeno najmanje 35 osoba – uključujući žene i djecu, u selu Mo So u državi Kayah.

Vlada nacionalnog jedinstva Mjanmara (NUG) priopćila je da su napad počinile jedinice vojne hunte koje su isto tako zatočile nepotvrđeni broj mještana i uništile njihovu imovinu. Navodno su dvoje članova humanitarne organizacije „Save the Children“ isto tako nestala, prenosi Reuters.

Mjanmar je u nemirima otkako je vojska izbacila prethodnu izabranu vladu i pritvorila mnoge visoke dužnosnike. Od puča od 1. veljače, vojska je upotrijebila brutalnu silu kako bi potvrdila svoju moć nad ljudima.

Kardinal je opisao pokolj u selu Mo So u državi Kayah kao “srceparajuću i užasnu grozotu” koju u potpunosti i bezrezervno osuđuje te dodao kako dok ih je toliko slavilo svjetlo i život Princa mira, toliko ih je u Mjanmaru doživjelo tamu smrti i razaranja. Cijeli naš voljeni Mjanmar sada je ratna zone, rekao je kardinal.

“Apeliram na sve oni koji drže oružja da ih odlože. Pozivam vojsku Mjanmara, Tatmadaw, da prestane s bombardiranjem i granatiranjem nedužnih ljudi, da prestane uništavati domove i crkve, škole i klinike, te da započne dijalog s demokratskim pokretom i etničkim naoružanim skupinama”, pozvao je kardinal Bo, također moleći grupe oružanog otpora da prepoznaju da oružje ne rješava krizu, već ju perpetuira, uzrokujući još više patnje i propasti.

Kardinal je kazao kako dok se apelira međunarodnu zajednicu za pomoć, molitve, solidarnost, za humanitarnu pomoć i diplomatske napore kako bi pomogli u okončanju tragičnih sukoba i tražili mir i pravdu, međunarodne i multilateralne organizacije ne mogu riješiti problem Mjanmara. Pozvao je naciju neka sklopi mir među sobom i zajedno osmisli novu budućnost slobode s pravdom, istinom i pomirenjem.