Odluku belgijskih biskupa o blagoslovu istospolnih parova kritizirao je kardinal Francis Arinze, bivši prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, piše CNA.

Belgijski biskupi su 20. rujna objavili kako će u svoje biskupije uvesti blagoslov istospolnih parova. Flandrijski biskupi usto su objavili i liturgiju za blagoslov istospolnih zajednica na flamanskom jeziku.

Dokument belgijskih biskupa Biti pastoralno blizu homoseksualnim osobama: za Crkvu dobrodošlice koja ne isključuje nikoga kritici je podvrgnuo kardinal Arinze, rekavši kako pristup belgijskih biskupa ignorira katolički nauk.

“Ljudska bića nemaju moć promijeniti poredak koji je uspostavio Bog Stvoritelj”, rekao je Arinze. “Čak i ako je cilj biti od pastoralne pomoći homoseksualnim parovima, ovo je pogreška biskupa”, dodao je nigerijski kardinal.

“Sveto Pismo homoseksualne čine predstavlja kao teško izopačenje”, podsjetio je Arindze i dodao kako je crkvena tradicija, onako kako je sažima Katekizam Katoličke Crkve, homoseksualne čine proglasila “u sebi neurednima”.

“Dok osobe s homoseksualnim sklonostima treba poštovati i ne treba ih nepravedno diskriminirati, i one su, kao i svaki kršćanin i svako ljudsko biće, pozvane na čistoću”, rekao je Arinze, pozivajući se na Katekizam Katoličke Crkve, koji je potom i citirao:

“Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, [osobe s homoseksualnim sklonostima] se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu”.

Arinze se pozvao i na Kongregaciju za nauk vjere, koja je nedavno objavila kako Crkva ne može blagosloviti istospolne odnose.

Kongregacija za nauk vjere u ožujku 2022. objavila je kako “nije dopušteno udijeliti blagoslov vezi ili partnerstvu, čak i stabilnom, koje uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan nerazrješive zajednice muškarca i žene otvorene životu), kao što je slučaj kod istospolnih zajednica”.

Pritom se ne isključuje mogućnost individualnog blagoslova osobe s homoseksualnim tendencijama koja “pokazuje volju živjeti u skladu s objavljenim Božjim planovima kako ih naučava Crkva”, kako se navodi u dokumentu Kongregacije za nauk vjere.

Francis Arinze nigerijski je kardinal. Danas ima 89 godina, a kao prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata služio je od 2002. do 2008. godine.