Kate Mulgrew poslužila je kao uzor mnogim ženama kada je u ulozi Kathryn Janeway postala prva kapetanica slavne serije Zvjezdane staze, ali to nije bilo prvi puta da je danas 66. godišnja glumica bila svojevrsnom pionirkinjom u svijetu Hollywooda

Live action prenosi kako se Mulgrew kao mlada glumica suočila s neplaniranom trudnoćom radeći u industriji koja dugi niz godina snažno podupire pobačaj – i uspjela se oprijeti pritisku sredine.

Naime, godine 1977. Mulgrew je imala ulogu u seriji Ryan’s Hope koja je pratila patnje američke obitelji irskog porijekla u New Yorku. U to je vrijeme Mulgrew već bila televizijska zvijezda i jedna od najgledanijih žena na televiziji.

Njezinu slavu ‘ugrozila’ je neplanirana trudnoća, a otac djeteta pokušao ju je prisiliti da učini pobačaj pa se našla sama suočena s teškim izborom.

„Bila sam sam sama i obuzeta strepnjom. Ali znala sam da ću roditi to dijete“, napisala je Mulgrew u članku za AARP.

„Odlučila sam dati svoju bebu na usvajanje. To je bio jedini izbor kojeg sam mogla napraviti“, dodala je pojasnivši dodatno svoju tadašnju situaciju:

„Godine 1977. bilo je neobično biti na nacionalnoj televiziji ako ste trudnica koja nije u vezi ili braku. Moj agent i mnogi moji prijatelji mislili su da činim veliku pogrešku. Ponudila sam da se povučem iz serije, ali umjesto toga njezin tvorac […] je u scenarij dodao moju trudnoću“, napisala je Mulgrew.

Kako bi pronašla dom za svoje djetešce obratila se katoličkoj dobrotvornoj ustanovi koja se pobrinula za njega. Samo tri dana nakon poroda morala se vratiti na snimanje i odglumiti scenu na kojoj se vraća iz rodilišta.

„Milijuni ljudi su me gledali taj dan. Skoro sam se onesvijestila. Sjećam se da sam razmišljala: ‘Ako počneš plakati, nećeš stati. Zato ne smiješ početi’“, napisala je.

S godinama američka glumica nije prestala razmišljati o svojoj kćeri te se 1998. obratila redovnicama koje su posredovale i nadgledale usvajanje da joj daju informacije o njoj. Nakon što godinama nije uspjela ništa saznati, sestra Una odlučila je s Mulgrew i njezinom kćeri Danielle podijeliti dokumente u kojima su obje potpisale zahtjev da se susretnu.

Mulgrew je primila kćerin poziv dok je bila na snimanju Zvjezdanih staza te smjesta otišla susresti se s njom i obitelji koja ju je posvojila. Majka i kćer odmah su se povezale i ostale bliske, pa je Danielle postala dio njezine obitelji jednako koliko i njezin suprug i sinovi.

O oprostu koji joj je njezina kćer pružila unatoč tome što ju je dala na usvajanje Mulgrew je napisala:

“Sposobnost moje kćeri za opraštanje je nešto što nikada ranije nisam susrela u svojem životu. Taj osjećaj napuštenosti bio je bolan dio njezinog života. Nema dovoljno vremena da se iskupim za to, samo dovoljno vremena za ljubav. Puno smo plakale. Sve što možemo učiniti jest ići naprijed. To i činimo.”