Charles III. obećao je na prvoj audijenciji kao monarh 16. rujna u Londonu svoju osobnu zaštitu svim religijama, konfesijama i drugim uvjerenjima u Britaniji, prenosi Vatican News.

Kao kralj, Charles III. ujedno je i svjetovni poglavar Engleske Crkve s naslovom “Defensor Fidei” (Branitelj vjere). Za sebe je rekao da je predani anglikanski kršćanin te da će položiti prisegu Anglikanskoj Crkvi na svojoj krunidbi. Istodobno, Veliku je Britaniju oduvijek promatrao kao “zajednicu (vjerskih) zajednica”, stoga i kao suveren ima “dužnost štititi raznolikost naše zemlje, također korištenjem prostora i prakse svih religija, kultura, štiteći tradiciju i uvjerenja prema kojima nas kao pojedince vode naša srca i umovi”.

Ta je raznolikost utemeljena ne samo u zakonima zemlje, već i u njegovim vlastitim uvjerenjima. “Kao članu Anglikanske Crkve, ljubav je središnja točka moje kršćanske vjere”, rekao je Charles III. “Stoga, iz svojih najdubljih uvjerenja – kao i mojeg položaja suverena – osjećam se obaveznim poštovati one koji slijede druge duhovne putove i one koji nastoje živjeti svoje živote u skladu sa svjetovnim idealima”, “Britansko društvo u svojoj raznolikosti može napredovati samo kroz jasnu kolektivnu predanost vitalnim načelima slobode savjesti, velikodušnosti i brige za druge, koji su za mene srž naše nacije”, rekao je monarh.

U audijenciji u Buckinghamskoj palači sudjelovali su, između ostalih, predstavnici anglikanske, katoličke, pravoslavne, muslimanske, židovske i hinduističke zajednice u Britaniji. Sastanak je pomaknut sat vremena unaprijed kako bi britanski glavni rabin Ephraim Mirvis mogao na vrijeme doći na Šabat.

Čelnik Katoličke biskupske konferencije Engleske i Walesa kardinal Vincent Nichols govorio je o “privilegiju” što je bio dio audijencije kod kralja Charlesa. “U razgovoru s njim uvjerio sam ga da katolici od srca mole za njegovu majku”, napisao je nadbiskup Westminstera na Twitteru. Kardinal Nichols rekao je da mu je kralj zahvalio i zamolio ga da njegovu zahvalnost prenese svim katolicima.