U četvrtak, 8. rujna, preminula je engleska kraljica Elizabeta II. U gotovo 70 godina svoje vladavine svjedočila je brojnim povijesnim događajima i prevratima. Uz njezinu obitelj nerijetko su se vezale i intrige no manje je poznato da je među Elizabetinim mogućim supruzima bio i jedan budući redovnik.

Kartuzijanac Marianus Marck, koji se pravim imenom zvao Friedrich Alfred princ od Sachsen-Meiningena, rođen je 1921. godine u njemačkom gradu Jeni. Nakon klasične gimnazije u Stuttgartu, završio je vojničku časničku školu. Zatim je kratko vrijeme sudjelovao u ratu, ali se zbog teške ozljede pluća vratio kući, donosi Cartusialover’s Blog.

Princ Friedrich nakon toga je studirao filozofiju i teologiju, a 1949. godine zaređen je za đakona. Godinu poslije ušao je u benediktinsku opatiju Niederaltaich. Od početka nosi redovničko ime Marianus Marck. Zanimljivo je da je samo opat znao za njegovo plemićko podrijetlo.

Godine 1953. ušao je u Veliku Kartuziju i postao kartuzijanac. Djelovao je u Engleskoj i Americi, gdje je bio odgovoran za formaciju redovnika. U redu je obnašao različite službe. Nakon dijagnoze Alzheimerove i Parkinsove bolesti preminuo je 18. rujna 1997. godine u Americi.

Tek se nakon njegove smrti doznalo da je bio na popisu mogućih supruga kraljice Elizabete II. Međutim, kako bi se njome oženio, on je morao prijeći na protestantizam, što je kategorički odbio i kasnije je otišao u samostan.

Većina njegove subraće nije znala da je bio aristokrat te da je njegova rođena sestra Regina Helene Elisabeth Margarete, supruga Otta von Habsburga, sina posljednjeg austrijskog cara.