Kolumbovi vitezovi, katolička udruga koja se bavi karitativnim djelovanjem i zaštitom obitelji, ove jeseni diljem Amerike organizira čašćenje relikvije srca svetog Ivana Vianneya, župnika arškog, koje predstavlja odgovor na skandal povezan uz seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane kardinala Theodora McCarricka, donosi Catholic News Agency.

Vodstvo bratstva kaže kako su se na ovaj potez odlučili u suradnji sa Svetištem svetog Ivana Vianneya, koje se nalazi u francuskom gradiću Arsu. Kolumbovi vitezovi tvrde kako su slučaj McCarricck, ali i rezultati istrage o seksualnom zlostavljanju u šest biskupija u Pennsylvaniji, izazvali veliku zabrinutost među američkim katolicima. Brojni vjernici se osjećaju duboko iznevjereni od onih prema kojima su oduvijek osjećali veliko poštovanje.

„Ovi grijesi i propusti su našu voljenu Crkvu poslali u konvulzije. Nažalost, ovu sramotu ne snose samo počinitelji, nego ta sramota sve nas strašno boli“, napisao je vrhovni vitez Carl Anderson. Nadodao je kako su među brojnim prekrasnim i vjernim radnicima u Božjem vinogradu, svećenicima i biskupima, nažalost svjedočili mnogim moralnim nedostatcima klera koji predstavljaju krizu posvećenosti evanđelju.

„Kolumbovi vitezovi će imati značajnu ulogu u obnovi Crkve. Moramo se obvezati na rad na pokajanju, reformi i obnovi Crkve“, objasnio je. U priopćenju također stoji: „Sada je vrijeme da sva braća vitezovi ostanu postojani u vjeri, kao katolici i gospoda. Nudimo svoju pomoć svećenicima, biskupima i ostalim katolicima kako bismo pomogli Crkvi da u budućnosti stavi Krista u svoje središte.“

Još uvijek nije poznato u kojim će sakralnim objektima biti izložena relikvija srca Župnika Arškog. Inače, svetog Ivana Vianneya Crkva slavi kao zaštitnika župnika. Vjernici ga časte kao svećenika po Božjem srcu, koji je tijekom života bio poznat po svojoj skromnosti i neumornom molitvenom životu. Djelovao je tijekom 19. stoljeća, a svojim je župljanima često tumačio važnost sakramenta svetog reda.

„Bez sakramenta svetog reda ne bismo imali Gospodina. Tko stavlja Njega u tabernakul? Svećenik. Tko je pozdravio vašu dušu na početku vašeg života? Svećenik. Tko hrani vašu dušu i daje joj snagu na putovanju? Svećenik. Tko će je pripremiti za susret s Gospodinom, kupajući je po posljednji put u krvi Kristovoj? Svećenik, uvijek svećenik. I ako bi neka duša trebala umrijeti zbog smrtnog grijeha, tko će je podići, tko će joj obnoviti spokoj i mir? Opet svećenik … Tek u nebu ćemo u potpunosti shvatiti tko je on zapravo“, govorio je sveti Ivan Vianney.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net