Američki hip-hop pjevač Kanye West osudio je Planned Parenthood kao demonsku organizaciju koja je pod utjecajem bijelih supremacista, prenosi CNA.

Izvadci njegova intervjua za časopis Forbes objavljeni su ove srijede, četiri dana nakon što je West najavio kako će se kandidirati na predstojećim predsjedničkim izborima.

“Klinike Planned Parenthooda su bijeli supremacisti postavili u gradove kako bi obavljale vražji posao”, rekao je američki pjevač, referirajući se na optužbe da najveći američki lanac klinika za pobačaje usmjerava svoje međunarodno djelovanje prema pripadnicama crne rase.

Na Westove prozivke iz Planned Parenthooda su odgovorili rekavši kako su “žene crne boje kože slobodne donositi vlastite odluke o svojim tijelima i trudnoćama i žele i zaslužuju imati pristup najboljoj mogućoj zdravstvenoj skrbi”.

“Svaka insinuacija da je pobačaj genocid nad crncima je uvredljiva i neozbiljna”, dodaju iz Planned Parenthooda, te naglašavaju kako su crnačke zajednice u nepovoljnijem položaju zbog “manjka kvalitetne i pristupačne zdravstvene skrbi, policijskog nasilja i kriminalizacije brige za reproduktivno zdravlje”.

U klinikama Planned Parenthooda u SAD-u godišnje se obavi oko 345 tisuća pobačaja, a prema rezultatima Guttmacher Institutea za 2016. godinu, na Afroamerikanke otpada 28 posto pobačaja, iako ih je u ukupnoj populaciji oko 14 posto.

Podsjetimo, Planned Parenthood je osnovala eugeničarka Margaret Sanger. Među njezinim monstruoznim izjavama je i ta da “prije nego što eugeničari i ostali koji rade na poboljšanju rase mogu uspjeti, moraju pročistiti put kontroli rađanja. Kao zagovaratelji kontrole rađanja, eugeničari, primjerice, nastoje pomoći rasi da eliminira neprilagođene.”

Dodajmo kao se uz Planned Parenthood proteklih tjedana ponovno vezao jedan skandal vezan uz rasizam, nakon što je direktorica podužnice u New Yorku napustila organizaciju pod optužbama da je maltretirala afroameričke zaposlenike.