Nadbiskupija Madrid jučer je započela biskupijsku fazu kanonizacijskog procesa za oca Sebastiána Gayu koji je imao važnu ulogu u osnivanju i promicanju pokreta Kursiljo, objavljeno je na stranicama njihovog hrvatskog ogranka.

Don Sebastian rođen je na Mallorci 30. srpnja 1913. godine te je s 13 godina pristupio sjemeništu. Sa samo 21 godinom bio je jednoglasno izabran za rektora Papinskog učilišta Gospe od Mudrosti. Dana 22. svibnja 1937., usred Španjolskog građanskog rata, Sebastian je zaređen za svećenika te je razvijao Katoličku akciju u vojničkom okruženju. Završetkom rata postaje profesor u sjemeništu gdje predaje mnoge predmete, poput španjolskog, latinskog i povijesti filozofije.

Surađivao je s mnogim udrugama i zajednicama, ali uskoro se posvetio svojem najdražem apostolatu, radu s mladima kroz Katoličku akciju. Tako 1944. godine osniva Školu propagandista Biskupijskog vijeća mladih Katoličke akcije, na čelu s Eduardom Bonninom Aguilom, iz čega će se roditi Kursiljo. Inzistirao je na potrebi formiranja kako bi se postalo pravim kršćaninom. U sklopu Škole su se mladi pripremali za Nacionalno hodočašće u Santiago de Compostelu te, iako najudaljenija od svih biskupija koje su sudjelovale, Mallorca je bila najzastupljenija. Kako je metoda pripreme (kasnije Kursiljo metoda) bila inovativna, Don Sebastian se tijekom godina susretao s različitim zaprekama i premještajima koji su za cilj imali udaljiti ga s Mallorce i tako smanjiti sve veći utjecaj Kursilja zbog čega je, na kraju, premješten i u Madrid.

Kursiljo se u međuvremenu nastavljao razvijati te se uskoro odvojio od Katoličke akcije. Tako 1962. nastaje Nacionalno tajništvo Kursilja te monsinjor Hervás daje Don Sebastianu (s kojim je već surađivao te promovirao njegov rad) ulogu razvijanja Kursilja u Madridu. Od tamo je promovirao prvu svjetsku Ultreju u Rimu 1966. godine, na kojoj je sudjelovao i papa Pavao VI. Ostatak života posvetio je tečajevima te je umro u Mallorci 23. prosinca 2007. godine.  Po vlastitoj želji pokopan je u San Honoratu, mjestu prvog Kursiljo susreta.

Proces njegove beatifikacije i kanonizacije započeo je u utorak 13. rujna, svetom misom na kojoj su sudjelovali Carlos Osoro, kardinal-nadbiskup Madrida i Jose Angel Saiz Meneses, nadbiskup Seville.

Dodajmo kako je Kursiljo u Hrvatskoj pokrenut 1974., a njegov osnivač bio je vlč. Andrija Vrane. Od tada do danas, članovi hrvatskog ogranka održali su više od 700 Malih tečajeva s preko 23 000 sudionika te više od 1 000 jednodnevnih obnova diljem Hrvatske.