Premda su mnogi od nas već navikli da u svijetu u kojem živimo slikovito rečeno dva i dva daju onoliko koliko kome odgovara, da je crno bijelo, a bijelo crno, te da dijete postaje “pravo” i stvar “izbora”, a ne dar, konkretni primjeri ovakvih očitih kontradikcija ne prestaju nas iznenađivati. Posljednji takav primjer stiže iz Kanade pred čijim je parlamentom u Ottawi glavni pravni savjetnik kanadskog UNICEF-a Marvin Bernstein pozvao odgovorne da što prije ozakone eutanaziju djece.

“Potpomognuto samoubojstvo omogućava se odraslim osobama. Spontano se nameće pitanje zašto ne i drugim skupinama ljudi kao što su starija djeca?”, pitao se ovaj ‘filantrop’ i član humanitarne i razvojne agencija koja se, kako stoji u opisu djelovanja, “brine o djeci, njihovim pravima i potrebama u cijelom svijetu, nastojeći osigurati dobre životne prilike za svako dijete”.

“Ovo pitanje traži odgovor i mi iz UNICEF-a Kanade sigurno ćemo podržati proširenje ovog prava”, naglasio je Bernstein, izloživši kojim bi tijekom trebalo ići njegovo ozakonjenje. Prema njegovom razmišljanju, istraživanja i rasprave o posljedicama ovoga zakona trebale bi trajati tri godine kako bi se “izbjegle manipulacije”, a potom bi pravo na eutanaziju trebalo omogućiti zrelim maloljetnicima. Bernstein, naravno, nije iznio kriterije prema kojima bi se odredilo je li dijete zrelo ili nije.

Tako smo od pravnog savjetnika organizacije koja “već 70 godina radi na poboljšanju uvjeta života djece i njihovih obitelji” dobili još jedan u nizu “suvremenih oksimorona” (poput tzv. “istospolnog braka”), a to je “zrelo dijete”. Osim toga uočava se još jedna kontradikcija. Istraživanja bi trebala pokazati koje bi bile loše posljedice ovog zakona, kao da sama eutanazija djece nije po sebi dovoljno veliko zlo.

Ovaj kanadski filantrop ide i korak dalje tvrdeći kako je “eutanazija djece” u suglasnosti s Konvencijom o pravima djeteta, te kako bi u slučaju ne samo terminalnih bolesti već i iz psiholoških razloga djeci trebalo omogućiti pravo na eutanaziju. Na hipotetsko pitanje jednoga od senatora “treba li jednom 16-godišnjaku u depresiji omogućiti eutanaziju”, Bernstein je bez oklijevanja odgovorio – “da”. No na pitanje kako svoj prijedlog usklađuje s poslanjem UNICEF-a, Bernstein nije odgovorio.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net