Kanadski biskupi izrazili su svoje protivljenje legalizaciji kanabisa, nakon što je u toj sjevernoameričkoj zemlji od jučer dopušteno kupovati ga i koristiti u ‘rekreativne’ svrhe.

Ovim zakonom Kanada je postala najveća zemlja na svijetu s takvim zakonom, te uz Urugvaj postala jedina zemlja u kojoj je kanabis legaliziran.

U svojoj jučer objavljenoj izjavi, Kanadska biskupska konferencija naglasila je „etičke probleme uključene u rekreacijsku uporabu i zlouporabu ove droge“.

“Žalosno je što je savezna vlada odlučila omogućiti prodavanje i uporabu tvari koja stvara ovisnost, koja će imati katastrofalne učinke na mnoge ljude”, napisali su biskupi koji su se pozvali na stavove Kanadskog udruženja psihijatara i Kanadskog pedijatrijskog društva, koji su istaknuli da je uporaba kanabisa povezana s brojnim mentalnim smetnjama i plućnim bolestima.

Prema novom zakonu, Kanađani će moći uzgojiti do četiri vlastite stabljike kanabisa, posjedovati do 30 grama ove droge, proizvoditi vlastite proizvode od kanabisa, te ga kupovati u licenciranim trgovinama ili putem interneta.

Snažno povećanje uporabe kanabisa koje će pratiti njegovu legalizaciju neće dovesti do pravednijeg i ljudskijeg društva, smatraju biskupi, “nego samo povećati ili umnožiti probleme koji su već rašireni u društvu, uključujući mentalne bolesti, kriminal, nezaposlenost, raspad obitelji, ozljede i smrtne slučajeve prouzročene vožnjom u neprimjerenom stanju, te povećati ovisnost o ‘težim’ drogama, zajedno s povezanim problemima koji dolaze kao rezultat predoziranja”.

Ivo Džeba | Bitno.net