Zločini iz mržnje prema katolicima u Kanadi bilježe najveći porast u odnosu na zločine iz mržnje prema svim drugim osnovama (rasa, etnicitet, religija i seksualna orijentacija), prenosi Aleteia.

Prema izvješću kanadske nacionalne statističke agencija Statistics Canada, a koje su srednjostrujaški mediji uvelike ignorirali, zločina usmjerenih prema katolicima nije bilo najviše u apsolutnim brojkama, ali su doživjeli najveći porast.

Prema policijskim izvješćima, u Kanadi se tijekom 2021. dogodilo 155 zločina motiviranih antikatoličkim predrasudama, dok ih je tijekom 2020. bilo tek 43. Porast od 260 posto predstavlja najveći rast u zločinima usmjerenima protiv bilo koje društvene skupine, bez obzira na etničku pripadnost, rasu, religiju i seksualnu orijentaciju.

Najveći broj zločina u 2021. u Kanadi bilo je usmjereno protiv Židova (487), što predstavlja porast od 47 posto u odnosu na prethodnu godinu. No ako tendencije porasta antikatoličkih incidenata ostanu slične, u roku od nekoliko godina zločini usmjereni prema katolicima mogli bi i u apsolutnim brojkama nadići zločine usmjerene prema Židovima.

Sveukupno, broj zločina iz mržnje u Kanadi je tijekom 2021. rastao prema većini društvenih skupina, osim prema bijelcima, crncima i pripadnicima urođeničkih naroda.

Iako statistička agencija ne nudi objašnjenje za porast zločina iz mržnje prema katolicima, za pretpostaviti je kako su oni uvelike uzrokovani medijskom kampanjom povezanom sa slučajevima katoličkih rezidencijalnih škola u Kanadi.

Papa Franjo se u nedavnom posjetu Kanadi ispričao zbog propusta koji su doveli do smrti djece u navedenim školama, no u javnosti su se pojavile i informacije o medijskoj manipulaciji brojem preminule djece, s ciljem potpirivanja protukršćanske nesnošljivosti.

Slične tendencije mogu se primijetiti i u SAD-u, gdje su – prema izvještaju Biskupske konferencije Sjedinjenih Država – od svibnja 2020. do srpnja 2022. zabilježena najmanje 154 incidenta usmjerena protiv crkvi i katoličkih organizacija u 37 saveznih država.

Najviše antikatoličkih napada u SAD-u dogodilo se u masovnim uličnim prosvjedima nakon smrti Georgea Floyda tijekom ljeta 2020., ali i nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Roe vs. Wade kojom je nadležnost za legalnost pobačaja vratio na razinu saveznih država, 2022. godine.