Kamerunski kardinal Christian Tumi, kojega su u četvrtak navečer oteli naoružani muškarci, nalazi se na slobodi, javlja CNA. „Slava Gospodinu. Kardinal Tumi je slobodan. On je dobrog zdravstvenog stanja“, izjavio je biskup Kumba George Nkuo.

Naime, 90-godišnji umirovljeni nadbiskup Douale je zajedno s još 12-ero ljudi je 5. studenoga putovao iz Bamende u Kumbo. U jednom trenutku su ih presreli naoružani pripadnici separatističkih snaga te oteli nadbiskupa i vođu crnačkog naroda Nso.

Biskup Nkuo je također objavio da lokalni vođa nije pušten na slobodu. „Njega još uvijek drže otmičari. Naime, njih dvojicu su razdvojili. Kardinala su pustili na slobodu, a trenutno ne znamo gdje je Fon (vođa)“, izjavio je biskup.

Nadbiskup Douale Samuel Kleda izjavio je za La Croix Africa kako ga je u četvrtak navečer nazvao oteti kardinal te mu rekao kako je u zarobljeništvu bio ispitan, ali da nije bio mučen.

Inače, sukob u Kamerunu ima stare korijene; odnosi između francuske većine i engleske manjine teški su od samog proglašenja neovisnosti države 1961., ali su 2016. prešli u krvavi oružani sukob, nakon prosvjedā protiv odluke vlasti u Yaoundéu da nametne francuski kao jedini jezik na sudovima i u anglofonskim školama. Još su veći sukobi i nasilje nastali nakon što su separatisti 2017. proglasili neovisnost.

Nasilje je eskaliralo u 24. listopada ove godine kada su naoružani napadači ubili šestero djece i teško ranili još šestero u školi Mother Francisca International Bilingual Academy u gradu Fiango Kumba na jugozapadu Kameruna. Papa Franjo se na kraju audijencije 28. listopada u apelu spomenuo tog događaja.

„Ostao sam silno zgranut tim okrutnim i bezumnim činom kojim su prekinuti životi nedužnih mališana za vrijeme nastave u školi. Neka Bog prosvijetli srca da se slična djela više nikada ne ponove i da napaćene regije Sjeverozapada i Jugozapada zemlje konačno uzmognu pronaći mir“, izjavio je tom prilikom Sveti Otac.

Kardinal Tumi je nakon umirovljenja bio aktivan u traženju mirnog rješenje ove krize. Zalagao se za dijalog. „Ne donosite mir nasiljem, jer nasilje rađa nasilje“, rekao je nadbiskup Tumi 2018. godine nakon vojnog nasilja nad anglofonskim separatistima u jugozapadnoj regiji Kameruna.

„Čuo sam za ta razaranja i ubojstva… Mislim da to treba osuditi. Dakle, moje mišljenje je jednostavno: mi građani Kameruna bismo trebali poštivati živote svih ljudi“, izjavio je tom prilikom kardinal.