S. Ignatia Gavin katolička je redovnica koja je igrala ključnu ulogu u osnivanju udruge Anonimnih alkoholičara (AA), piše Nedjelja.ba.

Otkako je bolnica St. Thomas osnovana u Akronu u saveznoj državi Ohio 1928. godine, s. Ignatia radila je u administrativnom uredu. Budući da ju je vodila redovnička kongregacija, pomislila je kako će konačno moći pomagati i ljudima različitih vrsta ovisnosti. No, čak su je i susestre augustinijanke kritizirale zbog njezina „trošenja“ bolničkih resursa na alkoholičare.

U tom trenutku, početkom 20. stoljeća, medicina nije prepoznavala alkoholičare kao punopravne pacijente. Gotovo ih nijedna bolnica nije prihvaćala, a kada bi zapadali u delirium tremens, brzo bi bivali prebačeni u psihijatrijski azil.

Jednog od rijetkih saveznika u bolnici s. Ignatia pronašla je u dr. Robertu H. Smithu, koji je i sam bio alkoholičar – nastojao je riješiti se svoje ovisnosti godinama, te su često njih dvoje razgovarali o ovom zlu. Smith joj je govorio o svojemu prijatelju Williamu Wilsonu, također alkoholičaru, koji je doživio mistično iskustvo koje ga je, ne samo preobratilo, već i izliječilo od njegove nevolje.

Smith i Wilson tako su odlučili napraviti program za alkoholičare, a sestri su kazali kako im je potrebna njezina podrška. Nije oklijevala, te je iste godine St. Thomas službeno primio svog prvog alkoholiziranog pacijenta. Zahvaljujući Smithu i Wilsonu, Ignatia je otvorila centar za smještaj alkoholičara u Akronu. Nadahnuta mislima sv. Ignacija Lojolskog, brinula se za zdravlje i dušu svojih pacijenata.

Zahvaljujući njezinoj dobroti i poniznosti, prozvali su je Anđeo nade, te su se mnogi pacijenti obraćali, dirnuti njezinom vjerom i dobrotom.

Danas su Smith i Wilson prepoznati kao osnivači Anonimnih alkoholičara, ali je uloga s. Ignatije također bila ključna – procjenjuje se kako se samo ona brinula o više od 15 000 alkoholičara. Preminula je 1966., a netko je jednom rekao: „Ako ju Katolička Crkva ne proglasi svetom, protestanti hoće.“