Veliki filmski, kazališni i televizijski glumac Anthony Hopkins vjerojatno je najpoznatiji po ulozi kanibalističkog serijskog ubojice Hannibala Lectera za koju je 1992. godine osvojio nagradu Oscar. Dok je u profesionalnom životu ovaj rođeni Velšanin odigrao sjajne uloge i osvojio prestižne nagrade, primjerice Oscara i Emmy, s druge strane, njegov privatan život obilježen je brojnim selidbama, propalim brakovima i borbom s alkoholizmom.

Međutim, sudeći prema njegovim izjavama, sir Anthony Hopkins već četiri desetljeća duboko pomišlja o Bogu i smislu života. Tako je, primjerice, u vrijeme kada je snimio film „Rite“ („Obred“) za Catholic Herald izjavio kako „biti ateist znači biti zatvoren u ćeliji bez prozora“.

„Ne bih mogao biti ateist. Mrzio bih takav život? Zar vi ne biste? Na televiziji često gledamo briljantne ljude, koji su profesionalni ateisti, kako govore da je ludo vjerovati u Boga. Dobro… Neka ih Gospodin blagoslovi. Ja se samo nadam da su oni sretni““, izjavio je Anthony Hopkins. U nastavku je objasnio kako je začuđen zbog čega ateisti toliko prosvjeduju protiv Boga i religije. „Kako mogu biti sigurni u ono što misle? Kako misle da mogu opovrgnuti sve one brojne sjajne filozofe i mučenike kroz stoljeća?“, izjavio je glumac.

Hopkins je ovoga ljeta gostovao na konferenciji LEAP („Leadership, Excellence and Accelerating Your Potential conference“), kada je pred 500 srednjoškolaca i studenata otvoreno progovorio o svojoj nekadašnjoj borbi s alkoholom. Svoje tadašnje stanje je opisao kao „odvratno i razoreno“, donosi Aleteia. Priznao je kako se zbog alkohola pretvorio u osobu “kojoj se nije moglo vjerovati” te da se na kazališnim probama ili filmskim setovima pojavljivao mamuran.

Godine 1975., kada je imao 37. godina, glumac je shvatio kako se nalazi u ozbiljnom problemu i odlučio je potražiti pomoć u Klubu liječenih alkoholičara. U jednom razgovoru za CNN je rekao kako se tada osjećao kao da je pod utjecajem demona. Napokon je shvario koliko je ovisan i kako ne može prestati piti. Na sastanku liječenih alkoholičara jedna žena mu je postavila zanimljivo pitanje: „Zbog čega samo ne povjeruješ Bogu?“.

Budući da se glumac tada smatrao ateistom, u početku je pokušao ignorirati njezino pitanje. Međutim, s vremenom je, kako kaže, „milost počela djelovati“, pa se riješio ovisnosti i nikada više nije posegnuo za alkoholom. Od tada do nas, dakle u posljednjih 40 godina, koristi svoju poziciju uglednog glumca kako bi relativno često u javnosti progovorio o Bogu i osobnoj potrazi za smislom života.

Sir Hopkins je studentima i učenicima na nedavnoj konferenciji poručio: ” Ako želite loviti novac, neće vam uspjeti. Ako budete lovili uspjeh, neće vam uspjeti. Vi smo morate loviti ono što želite biti i živjeti kao da se to događa danas. Ponašajte se kao da ste već uspjeli i sve će doći na svoje mjesto“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net