Za razliku od većine ljudi koji u sedmom desetljeću života mahom razmišljaju o mirovini i zasluženom odmoru, Lamberto Ramos iz Filipina je tek u 66. godini započeo novu službu, onu svećeničku. Ovaj bivši prvoklasni stručnjak za marketing kaže kako je duhovni poziv osjećao još kada je kao desetogodišnji dječak ministrirao u crkvi. Međutim, u svećeničku formaciju ušao je godinama, točnije desetljećima kasnije, u listopadu 2009. godine, kada je njegova supruga preminula od raka crijeva, donosi Inquirer.net.

„Moja odluka nije samo povezana s posljednjom željom moje pokojne supruge Vilme, nego s još brojnim drugim razlozima“, objašnjava novoređenik. Njegovo ime je u poslovnim krugovima bilo nadaleko poznato, jer je gospodin Ramos dugo godina obnašao vodeće pozicije u brojnim utjecajnim filipinskim kompanijama, kao što su Nextel, James Hardie, Alaska i druge.

Prije nego što je započeo svoju uspješnu poslovnu karijeru, Lamberto Ramos je nekoliko godina proveo u sjemeništu. Nakon toga je na savjet svojega duhovnika upisao studij filozofije, gdje je upoznao svoju buduću suprugu Vilmu, s kojom se vjenčao 1975. godine. Bračni par je u sljedećih nekoliko godina dobio troje djece, pa je gospodin Ramos počeo raditi u velikim korporacijama, kako bi svoju obitelj materijalno osigurao.

Njegova supruga Vilma, inače diplomirana ekonomistica, ostala je kod kuće i posvetila se odgoju djece. Bračni par Ramos se 1988. godine pridružio katoličkom pokretu Parovi za Krista. Obiteljsku sreću prekinula je dijagnoza 2007. godine kada je Vilmi potvrđen karcinom. U tom trenutku Lamberto je dao otkaz i posvetio se brizi oko bolesne supruge. „Naredne dvije godine su bile najteže godine mojega života. Karcinom ne razara samo osobu koja je bolesna, nego i sve ljude oko njega“, prisjeća se gospodin Ramos.

Tri dana prije smrti gospođa Vilma je bila toliko slaba da više nije mogla ni otvoriti oči. U jednom trenutku je ipak pogledala svojega supruga, koji je sjedio pokraj njezine bolesničke postelje, i izgovorila: „Lamberto, trebao bi razmisliti o tome da postaneš svećenik. To je sve što želim za tebe.“ Novozaređeni svećenik priznaje kako njezine riječi tada nije shvaćao ozbiljno.

Kasnije je čak započeo vezu s drugom ženom, koju je ubrzo prekinuo. Godine 2014., naposljetku je odlučio postati svećenik i započeo studij teologije. Naravno da je bio uvjerljivo najstariji student na godini, jer su njegovi kolege bili mladići u dvadesetima i tridesetima. Nakon završetka studija, Lamberto Ramos je u prosincu prošle godine zaređen za đakona.

„Nakon toliko godina rada u velikim korporacijama i donošenja važnih poslovnih odluka, odlučio sam učiniti nešto iz ljubavi“, kaže. Naglašava kako svoj svećenički put duguje isključivo Božjoj milosti te da su ga njegova djeca podržala u odluci. „Oni su sretni zbog moje odluke. Možda i zbog toga što sam tako ispunio posljednju želju njihove majke“, kaže. Budući da je za svećenika zaređen u 66. godini života, preostaje mu još devet godina aktivne službe, jer svećenici odlaze u mirovinu u 75. godini. Otac Lamberto će svoju svećeničku službu nastaviti u biskupiji Antipolo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net