Čuli smo za šaptače psima, ali moramo priznati da je ovo potpuno nova razina…

Na teološkom fakultetu Union, koja djeluje u sklopu prestižnog sveučilišta Columbia, organizirana je “ispovijed” za studente. Ne bi tu bilo ništa čudno da polaznici škole nisu biljkama “priznavali grijehe” koje su učinili protiv njih.

Union je o događaju izvijestio na Twitteru, pobudivši veliku raspravu i brojne kritike. Između ostalog, i optužbe za panteizam (vjerovanje u kojem se Boga poistovjećuje s prirodom).

No, neki su korisnici spomenute društvene mreže stali u obranu Uniona, podijelivši čak svoje vlastite “ispovijedi” biljkama.

Jedan je korisnik tako napisao: “Ispovijedam da sam privilegirao svoju utjehu i udobnost naspram vaše dobrobiti, unatoč tome što sam poetski i teološki pisao koliko ste neophodne.”

O kritikama se na svojim internet stranicama oglasio i teološki fakultet. U priopćenju su istaknuli kako je “ispovijed” održana u sklopu predavanja profesora Claudia Carvalhaesa, “Ekstraktivizam: Ritualni/liturgijski odgovor” u kojem su “studenti razvijali liturgijski odgovor na klimatsku krizu.”

Od studenata je tako traženo da “stupe u odnos s biljkama, tlom, kamenjem, pticama, drvećem u našim životima: priznajući zlo, ljubav i zahvalnost.”

Union je nedenominacijski kršćanski fakultet poznat po liberalnoj teološkoj agendi.

Zanimljivo je kako je samo dan nakon njihove objave NBC, jedna od najvećim američkih medijskih kuća, na jednom od svojih Twitter profila objavila sličan post.

“Klima na najjače? Pečenje odreska jednom tjedno? Na kojim područjima ne uspijevate u sprječavanju klimatskih promjena? Napišite nam u klimatskim ispovijedima.”

Njihova akcija također je naišla na kritike i porugu.

Jedan je korisnik tako stavio sliku odrezaka na roštilju napisavši: “Ponosno priznajem i puno češće od jednom tjedno.”

Drugi su pak pozvali na zatvaranje NBC-ja, napisavši kako bi to bila dovoljna zadovoljština za rad klima uređaja i jedenje odrezaka.

Čini se kako priča o klimatskim promjenama sve više počinje zaprimati oblike religije.

Tino Krvavica | Bitno.netire