Vjernici su prije ulaza u crkvu bili pretraženi te je bio zabranjen unos torbi, a oko crkava stražarili su naoružani vojnici, prenosi Kathpress. Mjera o zatvaranju katoličkih crkava i škola donesena je nakon što su islamističke samoubojice u atentatima na tri crkve i tri luksuzna hotela na Uskrs ubile 256 ljudi (prvotne procjene prelazile su 350 ubijenih) i ranile njih više od 500. U većinski budističkoj Šri Lanki odgovornost za terorističke napade preuzela je tzv. Islamska država.

Prema pisanju mjesnih medija, i vladajući i oporba žele nadbiskupa Colomba kardinala Malcolma Ranjitha predložiti za Nobelovu nagradu za mir jer je nakon terorističkih napada riječima i djelima nastojao na smirivaju stanja i time „spriječio moguću katastrofu“. Naime, nakon Uskrsa u multireligijskoj Šri Lanki došlo je tek do slabijih međuvjerskih napetosti i nekoliko manjih izgreda.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2012. godine, 70 posto od 22 milijuna stanovnika Šri Lanke su budisti, 12,6 posto hinduisti, 9,7 posto muslimani i 7,6 posto kršćani, od kojih 83 posto katolici.

IKA | Bitno.net