Svjetski mediji javljaju kako je prema posljednjim podacima na Šri Lanci u sklopu samoubilačkih napada poginulo najmanje 290 ljudi. Policija je uhitila 24 osobe. Napade na tri crkve i tri hotela izvelo je šest ili sedam bombaša samoubojica. Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara je izjavio kako su uhićeni napadači koji su lokalnog podrijetla.

U zemlji su proglašena dva neradna dana. Do sada je lociran kamion koji je navodno prevozio bombaše, ali i kuća u predgrađu glavnog grada Colomba u kojoj su napadači boravili.  Za napade još nitko nije preuzeo odgovornost. U eksplozijama je poginulo najmanje 35 stranaca, a njih 19 se nalazi u bolnicama.

Ministar zdravstva Rajitha Senaratne je potvrdio kako je predsjednik države prije dva tjedna doznao da se spremaju napadi. Nije otkrio tko stoji iza napada, ali se pretpostavlja da se radi o relativno napoznatoj islamističkoj grupi National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Vatican News javlja kako je Papa Franjo jučer, nakon blagoslova „Urbi et Orbi“, misli i molitve upravio na Šri Lanku. Sveti je Otac kazao da je sa žalošću primio vijest o teškim napadima koji su upravo na dan Uskrsa, u crkve i druga mjesta na Šri Lanki, donijeli tugu i bol.

Također je izrazio svoju srdačnu blizinu kršćanskoj zajednici koja je pogođena nasiljem dok je bila sabrana u molitvi, ali i svim žrtvama tog okrutnog nasilja. Gospodinu povjeravam one koji su tragično preminuli i molim se za ranjene i sve one koji pate zbog ovog dramatičnog događaja – rekao je Papa.

Bitno.net