Papa Franjo se nakon nedjeljnog Angelusa spomenuo Isabel Cristine Mrad Campos, djevojke koja je jučer u Brazilu proglašena blaženom.

“Ta djevojka je ubijena 1982. godine, u dobi od dvadeset godina, iz mržnje prema vjeri, jer je branila dostojanstvo žene i vrijednost čistoće. Neka njezin herojski primjer potakne osobito mlade na velikodušno svjedočenje vjere i prianjanje uz evanđelje”, kazao je Sveti Otac i pozvao okupljene da zaplješću novoj blaženici.

Kako piše Vatican News, Isabel je rođena u obitelji skromnih materijalnih uvjeta. Odmalena je pohađala svoju župnu crkvu te bila dio skupine mladih Družbe sv. Vinka Paulskoga. Osim toga, često je posjećivala samostan Pohođenja, održavala obiteljsku molitvu, redovito se ispovijedala i sudjelovala u akcijama koje su organizirali Vincencijanci.

Isabel je željela postati pedijataricom te se iz tog razloga preselila u Juiz de Fora (Brazil) kako bi započela studij medicine. Tamo je živjela sa svojim bratom u kući koju je kupila obitelj. Navečer 1. rujna 1982. nakon što se njezin brat vratio u zajednički dom, pronašao je svoju sestru ubijenu sa znakovima pokušaja seksualnog nasilja na tijelu. Imala je samo 20 godina.

Na sudu je utvrđeno da je za ubojstvo kriv Maurílio Almeida Oliveira. Riječ je o čovjeku kojega je Isabel angažirala kako bi se pobrinuo za montiranje ormara u kući. Nakon što je Isabel odbila njegovo agresivno nametanje i naložila mu da se usredotoči na rad, Maurílio je otišao iz kuće i kazao kako će se kasnije vratiti da dovrši posao.

Istraga je pokazala da je po povratku Maurílio pokušao silovati Isabel. Obdukcijom je utvrđeno da se ona oduprla napadu. Optuženik je osuđen na 19 godina zatvora, a tijekom cijelog procesa je negirao da je ubio Isabel. Nakon nekoliko godina provedenih u zatvoru Maurílio Almeida Oliveira je uspio pobjeći i ostao u bijegu. Neki rođaci tvrde da je u međuvremenu preminuo.

Beatifikacijskim procesom utvrđeno je da napad nije bio iznenadni zločin iz strasti, već planirano ubojstvo koje ima veze sa žrtvinom vjerom. Svjedočanstvo mlade žene koje je dovelo do mučeništva postalo je ubrzo javno.

U svojoj jučerašnjoj propovijedi na misi beatifikacije, kardinal Damasceno Assis podsjetio je na Isusove riječi iz Matejeva evanđelja (10,28): “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti.” I podsjetio da je, kako je rekao Tertulijan, krv mučenika sjeme novih kršćana. Kardinal je također apelirao na prestanak svakog nasilja nad ženama u svijetu.