Vlč. Joseph otet je u nedjelju 6. veljače oko 23:30 kada su nepoznate osobe upale u njegovu rezidenciju. U napadu je poginuo njegov kuhar.

Kancelar biskupije Kafanchan vlč. Emmanuel Okolo u utorak je u priopćenju potvrdio takav razvoj događaja. Rekao je da je vlč. Joseph oslobođen za manje od 24 sata, u ponedjeljak oko 22:30.

Vlč. Emmanuel izrazio je zahvalnost svima koji su se molili za siguran povratak svećenika. Također je uputio molitvu Bogu za što skorije oslobađanje svih koje otmičari još uvijek drže zarobljene. Pozvao je i na molitvu za vječni pokoj stradalog kuhara.

Nigerija, a posebno sjever zemlje, bori se s nesigurnošću, potaknutom aktivnostima islamske ekstremističke skupine Boko Haram povezane s takozvanom Islamskom državom u pokrajini zapadne pokrajine (ISWAP). Razlog za zabrinutost su i sukobi između nomadskih stočara i autohtonih lokalnih poljodjelaca.

U posljednje vrijeme aktivnosti otmičara dovode u pitanje napore koje ulaže snage sigurnosti jer broj otmica radi otkupnine, krađa stoke i ubojstava raste, objavio je Vatican News.