Nakon krvavih napada na egipatske kršćane koji tijekom posljednjih mjeseci proživljavaju velika iskušenja, muslimanska zajednica u Jordanu odlučila je izraziti solidarnost s kršćanskim vjernicima.

Tijekom uskrsnih slavlja diljem Jordana organizirana su okupljanja muslimanske mladeži ispred crkvi, kako bi se spriječili eventualni napadi terorističkih skupina. Prema pisanju The Jordan Timesa “muslimanska mladež diljem Kraljevstva okupila se kako bi obranila svoje kršćanske susjede tijekom bogoslužja na jedan od najsvetijih dana u godini”.

Jedan od sudionika, Fayez Ruqeidi iz pokrajine Balqa, kazao je kako se ovom inicijativom željelo izraziti “zajedništvo Jordanaca i osigurati sloboda prakticiranja vjere bez ograničenja ili straha”.

Organizator inicijative, Kazem Kharabsheh, na svojoj Facebook stranici pozvao je svoje sunarodnjake da se odazovu i tako izraze potporu jordanskim kršćanima.

“Naši prijatelji kršćani u nedjelju će moliti u svojim crkvama i slaviti obrede. Neki plaćenici, kao i u Egiptu, prijete našoj unutarnjoj sigurnosti i pokušavaju zastrašiti one koji namjeravaju ići u crkvu. Ovdje ćemo ja i moji muslimanski prijatelji štititi crkve u Balqi kako bi naši prijatelji kršćani bezbrižno mogli slaviti bogoslužje”, napisao je Kharabsheh.

Prema pisanju jordanskih medija, slična okupljanja organizirana su i u drugim jordanskim pokrajinama i gradovima. Bdjenja su organizirana i u Ajlounu, Madabi, te Ammanu.

Spomenimo kako su u Jordanu, kao i na čitavom Bliskom istoku, početkom 20. stoljeća kršćani činili oko dvadeset posto pučanstva, no tada su počeli progoni, ratovi, emigracija u zapadne zemlje i njihov se broj sveo na otprilike sedam posto od oko šest i pol milijuna stanovnika. Jordanski kršćani su Arapi po kulturi i jeziku, no u liturgiji koriste i druge jezike, većinom grčki. Oko polovice kršćanskog stanovništva čine pripadnici Grčke pravoslavne Crkve, podložni jeruzalemskom patrijarhu. Nešto je manji broj melkita, koji priznaju papin autoritet, a podložni su patrijarsima u Antiohiji, Jeruzalemu i Aleksandriji. Uz rimokatolike u Jordanu žive i skupine Armenaca i Sirijaca, a obje se skupine dijele na pravoslavce i katolike.

Prema jordanskom ustavu islam je državna religija, a kršćani su u potpunosti ravnopravni te im se, uz vjerske slobode, jamči i proporcionalna zastupljenost u parlamentu. Jordan su posjetila i trojica papa: Pavao VI. 1964. godine, Ivan Pavao II. 2000. godine, te Benedikt XVI. 2009. godine.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net