Klinički psiholog i profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu, Jordan B. Peterson, u proteklih se godinu i pol prometnuo u jednu od vodećih svjetskih ličnosti u borbi protiv, kako kaže, ‘marksizma pod plaštom postmoderne’. Njegova novoobjavljena knjiga 12 Rules for Life: Antidote to Chaos, koja će uskoro biti objavljena i u Hrvatskoj u izdanju nakladne kuće Verbum, već je više od dva mjeseca najprodavanija knjiga na američkom Amazonu, a samo je u prvih pet mjeseci ove godine održao, ili će održati, oko trideset gostujućih predavanja u različitim zemljama.

Iako smo, među prvima u Hrvatskoj, već pisali o Petersonu, nakon objave navedene knjige i intervjua za Channel 4 o kojemu se mnogo pričalo, Petersonova je popularnost dodatno porasla, pa je nedavno s njime intervju napravio i Jutarnji list.

Teme obrađene u intervjuu preklapaju se i s problematikom o kojoj se ovih dana, u okviru rasprava oko Istanbulske konvencije, govori i u Hrvatskoj, iako valja istaknuti kako su stvari u Kanadi otišle znatno dalje nego što je to zasad kod nas slučaj.

Na samom početku razgovora, Peterson je objasnio zašto se uključio u raspravu vezanu za kanadski zakon C-16, kojim je propisan čitav niz zamjenica kojima se, ako to zatraže, moraju oslovljavati osobe koje se ne smatraju muškarcem ili ženom:

“Za mene, radilo se o tanko zabašurenoj neznanstvenoj inicijativi koja je u zakon pokušala progurati, i u tome je uspjela, čitavi postmoderni pogled na spol”, objasnio je Peterson. “Zavodljivo je što legislativa, koja je između ostalog i zaista kratka, ne izgleda naročito opasno, no ako obratite pozornost na niz pravila koja čine okvir unutar kojeg se zakon tumači, shvatite da je u taj sitni zakončić uguran i čitavi rat protiv slobode govora. Federalna je vlada ovom legislativom prekoračila zadane granice. Jer ovo se dogodilo; dakle, nije riječ tek o tome da se u zakon uvaljala kategorija po kojoj se spol, odnosno rod tumači kao društveno uvjetovana datost, nego je sukladno diktatu legislative mijenjan i jezik!”

“Čitavi rat oko zamjenica i umnožavanje tih apsurdnih zamjenica poput zhe i zher je ništa drugo nego pokušaj ljevice da ostvari prednost u domeni jezika”, smatra Peterson koji nametanje korištenja tih zamjenica vidi kao dio ideološke borbe i uvođenja identitetske politike pod krinkom suosjećanja s potlačenima.

Prema Petersonu, sama činjenica da je u govornoj upotrebi riječ ‘rod’ istisnula riječ ‘spol’, već označava prihvaćanje određene ideološke pozicije. “Ne govorimo više o spolu, govorimo o rodu”, upozorava kanadski psiholog – “što znači da je bitka u tom području gotovo pa došla svojem kraju, jer frazirati argument na način da u njega ubacite riječ ‘rod’ znači ujedno i prihvatiti ideološku poziciju da su rod i biološki spol dvije fundamentalno različite kategorije.”

Iako smatra kako su konzervativci većinom protiv ovakvih društvenih i zakonskih promjena, Peterson tvrdi kako se oni “boje biti konzervativni” zbog stigmatizacije koju ljevica vrši.

“Ortodoksne struje s ljevice naprosto su prejake. U posljednje vrijeme imam prilike razgovarati s brojnim članovima konzervativne stranke i to je očigledan slučaj. Ti se ljudi boje da bi ih bilo kakav društveno konzervativan prijedlog katapultirao na rubove socijalne egzistencije i taj je strah potpuno opravdan.”

Ipak, prema Petersonu, pasivnost na razinu ideološke propagande koju predstavnici ekstremne ljevice vrše u krajnjoj liniji vodi samo prema još većem jačanju njezine moći što u konačnici vodi prema tiraniji.

“Možeš odlučiti da ne želiš govoriti onako kako misliš”, upozorava psiholog, “no budi spreman na posljedice, jer to znači da nećeš ni misliti kako misliš, a to znači da nećeš ni djelovati kako misliš, i onda? Što si onda? Onda si ništa drugo nego rob! A budi siguran da ćeš biti rob onome tiraninu čiju milost nećeš cijeniti. Jer ako te taj tiranin kažnjava oduzimanjem reputacije i praktički tvojeg života samo jer se usudiš govoriti o objektivnim činjenicama, zamisli što će se dogoditi kada mu tvoja tišina zgrne veću količinu moći.”

O svim ostalim temama o kojima je Peterson govorio, možete pročitati u cjelovitom intervjuu.

Ivo Džeba | Bitno.net