NOVA ZAKONSKA REGULATIVA

Kontroverzni novi religijski zakon u Rusiji: Putin zabranio evangelizaciju izvan crkvi

Paket novih zakonskih mjera zabranjuje da se vjera propovijeda, a vjerski materijali dijele izvan prostora koji su prijavljeni kao zgrade vjerskih zajednica

Foto: Shutterstock putin zabranio vjerska sloboda rusija

Foto: Shutterstock

Novi ruski zakon koji je nedavno potpisao predsjednik Vladimir Putin i kojim se zabranjuje naviještanje vjere izvan za to predviđenih sakralnih prostora prijavljenih vlastima izazvao je dosta reakcija u svijetu, a neki su ga opisali kao udar na vjerske slobode.

“Jarovajini zakoni” naziv je paketa zakonskih mjera koji je to ime dobio po Irini Jarovajni, jednoj od njegovih autorica. Riječ je o zakonima koji su dio antiterorističkih mjera i koji zabranjuju da se vjera propovijeda, a vjerski materijali dijele izvan prostora koji su prijavljeni kao zgrade vjerskih zajednica. Privatni stambeni prostori, internet, javni prostori – sve su to mjesta gdje je zabranjeno dijeliti svoja vjerska uvjerenja.

Također, svaka vjerska zajednica koja prenosi i naučava svoju vjeru morat će biti registririrana kod državnih vlasti, inače će joj biti zabranjeno to raditi.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Osobe koje prekrše ovaj zakon morat će platiti novčane kazne, u nekim slučajevima i poveće, a strani državljani bit će deportirani iz Rusije.

Catholic News Agency prenio je izjavu katoličkog misionara koji trenutačno djeluje u Rusiji i koji je htio ostati anoniman te koji je izjavio da ovaj novi zakon neće imati negativnih posljedica po katolike.

Razlog tome, nastavio je, što je Katolička Crkva u Rusiji i dosad pazila da izbjegava naviještanje izvan crkvi.

“Čak i da nema ovoga zakona, naviještanje katoličke vjere na ulici bilo bi opasno”, tvrdi neimenovani svećenik, i dodaje kako Crkva “izbjegava” jasno navijestiti kako svatko ima pravo biti katolik i primiti krštenje u Katoličkoj Crkvi ako to želi.

Glavni udarac ovoga zakona osjetit će manje protestantske denominacije i zajednice poput Jehovinih svjedoka ili mormona koji često posežu za uličnim evangelizacijama i sličnim metodama prenošenja nauka. Na udaru će, naravno, biti i fundamentalistički imami i njihove propovijedi.

“Ovo nas vraća u 1929. i komunistička vremena. Tada je naučavanje vjere bilo dopušteno samo u crkvama”, izjavio je dr. Hannu Haukka, predsjednik Velikog vijeća medijskih misija, evangeličke organizacije koja se bavi promicanjem misionarstva.

Katolički misionar izjavio je, međutim, za CNA kako su takve usporedbe s komunističkom represijom pretjerane i neprikladne.

“Natjerati crkve da se registriraju u vladinim institucijama nije kao kada ubijate milijune ljudi”, rekao je i dodao kako nema sumnje da zakon pogoduje, prije svega, Ruskoj pravoslavnoj Crkvi.

Iz vladajućih krugova, pak, poručuju kako je riječ o mjerama kojima je cilj smanjiti rizik od organiziranja terorističkih mreža. Zakonske mjere uključuju i druge metode nadzora, poput nadziranja internteta i mobilne telefonije. Akitivisti za ljudska prava su ga kritizirali i najavili ustavnu tužbu.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 18. srpnja 2016.

Možda vam se svidi