Novi ruski zakon koji je nedavno potpisao predsjednik Vladimir Putin i kojim se zabranjuje naviještanje vjere izvan za to predviđenih sakralnih prostora prijavljenih vlastima izazvao je dosta reakcija u svijetu, a neki su ga opisali kao udar na vjerske slobode.

“Jarovajini zakoni” naziv je paketa zakonskih mjera koji je to ime dobio po Irini Jarovajni, jednoj od njegovih autorica. Riječ je o zakonima koji su dio antiterorističkih mjera i koji zabranjuju da se vjera propovijeda, a vjerski materijali dijele izvan prostora koji su prijavljeni kao zgrade vjerskih zajednica. Privatni stambeni prostori, internet, javni prostori – sve su to mjesta gdje je zabranjeno dijeliti svoja vjerska uvjerenja.

Također, svaka vjerska zajednica koja prenosi i naučava svoju vjeru morat će biti registririrana kod državnih vlasti, inače će joj biti zabranjeno to raditi.

Osobe koje prekrše ovaj zakon morat će platiti novčane kazne, u nekim slučajevima i poveće, a strani državljani bit će deportirani iz Rusije.

Catholic News Agency prenio je izjavu katoličkog misionara koji trenutačno djeluje u Rusiji i koji je htio ostati anoniman te koji je izjavio da ovaj novi zakon neće imati negativnih posljedica po katolike.

Razlog tome, nastavio je, što je Katolička Crkva u Rusiji i dosad pazila da izbjegava naviještanje izvan crkvi.

“Čak i da nema ovoga zakona, naviještanje katoličke vjere na ulici bilo bi opasno”, tvrdi neimenovani svećenik, i dodaje kako Crkva “izbjegava” jasno navijestiti kako svatko ima pravo biti katolik i primiti krštenje u Katoličkoj Crkvi ako to želi.

Glavni udarac ovoga zakona osjetit će manje protestantske denominacije i zajednice poput Jehovinih svjedoka ili mormona koji često posežu za uličnim evangelizacijama i sličnim metodama prenošenja nauka. Na udaru će, naravno, biti i fundamentalistički imami i njihove propovijedi.

“Ovo nas vraća u 1929. i komunistička vremena. Tada je naučavanje vjere bilo dopušteno samo u crkvama”, izjavio je dr. Hannu Haukka, predsjednik Velikog vijeća medijskih misija, evangeličke organizacije koja se bavi promicanjem misionarstva.

Katolički misionar izjavio je, međutim, za CNA kako su takve usporedbe s komunističkom represijom pretjerane i neprikladne.

“Natjerati crkve da se registriraju u vladinim institucijama nije kao kada ubijate milijune ljudi”, rekao je i dodao kako nema sumnje da zakon pogoduje, prije svega, Ruskoj pravoslavnoj Crkvi.

Iz vladajućih krugova, pak, poručuju kako je riječ o mjerama kojima je cilj smanjiti rizik od organiziranja terorističkih mreža. Zakonske mjere uključuju i druge metode nadzora, poput nadziranja internteta i mobilne telefonije. Akitivisti za ljudska prava su ga kritizirali i najavili ustavnu tužbu.

Goran Andrijanić | Bitno.net