„Mi smo svjetska obitelj koja će se ovoga petka, na sam blagdan Presvetog Srca Isusova, ujediniti u molitvi za posvećenje naših svećenika“, izjavila je za CNA osnivačica organizacije “World Priest” Marion Mulhall.

Krunica će se ove godine moliti u čak 70 zemalja, s time da će krunica započinjati svakih pola sata. Molitveni maraton počinje u Južnoj Koreji, gdje će se moliti radosna otajstva, nastavlja se u Rusiji s molitvom otajstva svjetla, žalosna otajstva će se moliti u Kini… Molitva će se zatim nastaviti u Indiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vijetnamu, Ugandi, Izraelu i brojnim europskim zemljama i SAD-u.

„Ovaj molitveni maraton smo započeli prije deset godina, kada je bilo uključeno 24 lokacija u 24 zemlje. Ove godine imamo 255 jedinstvenih molitvenih lokacija u svakom kutku svijeta. Dakle, u molitvu će tijekom cijelog dana biti uključen cijeli svijet“, objašnjava Mulhall. Prošle godine je u molitvi krunice sudjelovalo između 12 i 14 milijuna ljudi koji su izmolili oko 700 milijuna Zdravomarija.

Mulhall tvrdi kako su EWTN i drugi katolički televizijski kanali doprinijeli popularizaciji ovog projekta, pa ove godine očekuje kako će se danas u svijetu izmoliti milijardu Zdravomarija za naše svećenike.

Organizacija “World priest” je nastala 1994. godine u SAD-u, kada je laikinja Marion Mulhall tijekom euharistijskog klanjanja doživjela poziv da pod svaku cijenu promovira svećeništvo. Sveti Ivan Pavao II. je 2002. godine blagdan Presvetog Srca Isusova proglasio Svjetskim danom molitve za posvećenje svećenika. Godine 2009., u Godini svećenika, pokrenut je globalni pokret molitve krunice.

Nakana je jednostavna: moli se za sve kršćanske svećenike da ustraju u jedinstvu s Kristom i njegovom Crkvom, služeći za spasenje povjerenih dušâ. Organizatori su svjesni krize duhovnih odaziva i brojnih napada na svećenike, pa ovom inicijativom žele pružiti podršku i zahvalnost svećenicima.

Vjernici u Hrvatskoj se ovoj inicijativi mogu pridružiti tako da tijekom današnjeg dana izmole jednu krunicu na navedenu nakanu. Krunica za Papu i njegove nakane će se moliti u Rimu u 18 sati.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net