Catholic News Agency (CNA, hrv. Katolička novinska agencija) objavila je kako se dr. sc. Esther Gitman prijavila za Fulbright program istraživanjem hrvatsko-židovske povijesti o čemu je 1999. objavila disertaciju “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.- 1945.”, skrenuvši svjetsku pozornost na ovu važnu temu te istaknuvši humanitarnu ulogu bl. Alojzija Stepinca, javlja Hrvatska katolička mreža.

Kada je dr. sc. Gitman prijavljujući se za Fulbright program rekla: “Pisat ću o spašavanju Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata”, Fulbrightov predstavnik ju je u nevjerici pitao: “Zar ne znate da su tamo ubijeni svi Židovi te mnogi Srbi i Romi?”. Zainteresiran pričom za koju nije nikada čuo, predstavnik ju je odobrio te se dr. sc. Gitman posvetila istraživanju. Nakon što je bila već duboko u istraživanju, Gitman je saznala ime čovjeka zaslužnog za spašavanje nje same i tisuće drugih: bio je to Alojzije Stepinac.

CNA je objavio detalje o tome kako je proteklo istraživanje dr. sc. Gitman te kako je u Zagrebu saznala za bl. Alojzija Stepinca. Objavili su također tko je bio Stepinac, da je spašavao Židove i druge manjinske skupine te da su ga komunisti progonili zbog njegovih humanih djela, prenosi HKM.

Cijelu priču Katoličke novinske agencije na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Više o blaženom Alojziju Stepincu i načinu na koji je spašavao Židove, Srbe i pripadnike drugih naroda tijekom ustaškog terora možete pronaći OVDJE.

*Pročitajte više: Svjedočanstvo srpsko-pravoslavnog paroha: Alojzije Stepinac je svetac!

Bitno.net