Jedan najistaknutijih članova Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika podnio je ostavku na svoju poziciju navodeći kao razlog “strukturalne i praktične probleme” zbog kojih mu je bilo “nemoguće” nastaviti s radom u povjerenstvu.

Isusovac Hans Zollner, koji je bio Papina osoba od povjerenja za hvatanje u koštac sa skandalima vezanim uz pedofiliju, rekao je da je “postao sve zabrinutiji” zbog načina na koji papinsko savjetodavno tijelo radi, “osobito u područjima odgovornosti, usklađenosti i transparentnosti”.

Predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kardinal Sean O’Malley, kazao je ranije danas da je Zollner podnio ostavku zbog preopterećenosti poslom, no njemački je isusovac u zasebnom priopćenju kao razloge povlačenja naveo „manjak jasnoće“ po pitanju odabira članova i osoblja, te „neadekvatnu“ financijsku odgovornost.

“Nadalje, trebala bi postojati transparentnost po pitanju donošenja odluka u povjerenstvu. Prečesto je bilo nedovoljno informacija, a komunikacija je bila nejasna”, naveo je njemački isusovac u priopćenju.

„Zbog ovih strukturalnih i praktičnih problema sam se udaljio iz Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika”, zaključio je Zollner koji nastavlja raditi kao savjetnik Rimske biskupije za pitanja zlostavljanja te kao ravnatelj Instituta za antropologiju.

Hans Zollner je na početku svojeg rada u povjerenstvu dao intervju za Bitno.net kojeg možete pročitati ovdje.