jAPANSKI MINISTAR Shinjiro Koizumi

Japanski ministar okoliša Shinjiro Koizumi/Foto: Issei Kato, ReutersU zemlji poznatoj po gotovo opsesivnoj odanosti poslu, osobito među muškarcima, japanski ministar okoliša Shinjiro Koizumi objavio ja da će otići na roditeljski dopust kako bi proveo vrijeme s novorođenim djetetom.

Njegova gesta, toliko netipična za japansko društvo, ima snažno simboličko značenje.

Kako javlja New York Times, Shinjiro, sin popularnog premijera kojem također predviđaju karijeru šefa vlade, neće izbivati dugo s posla, barem po zapadnjačkim standardima. Njegov dopust iznosi dva tjedan raspoređena kroz tri mjeseca tijekom kojih će ministar raditi fleksibilnije od kuće.

Potez je uzburkao duhove u Zemlji izlazećeg sunca, pokupivši pohvale, ali i kritike iz vlastite stranke konzervativnog predznaka.

“Nadam se da će moja odluka otvoriti put radnom okruženju u kojem svaka osoba može jednostavno i bez ustručavanja otići na roditeljski dopust u Ministarstvu okoliša”, poručio je 38-godišnji Koizumi u srijedu, tijekom sastanka s osobljem.

U Japanu se od muškaraca obično očekuje potpuna posvećenost poslu, često nauštrb njihovih obitelji te je odluka popularnog političara probudila nadu da se antiobiteljska klima može promijeniti.

Koichi Nakano, politolog sa Sveučilišta Sophia u Tokiju, pohvalio je Shinjira, izjavivši: “To je dobar presedan. Bilo je i vrijeme da takve stvari postanu normalne.”

No, tvrdi Nakano, drugi muškarci još uvijek bi se mogli suočiti s problemima u situacijama kada žele više vremena provesti s obitelji.

“Čak je i netko privilegiran kao Koizumi naišao na prepreke kad je htio uzeti roditeljski dopust. Koliko je tek teško onima koji rade u drugim zanimanjima. No od nečega se mora krenuti.”

Kako pišu ugledne američke novine, na papiru Japan ima iznimno velikodušne zakone o roditeljskom dopustu, bolje čak i od skandinavskih zemalja. Japanski očevi mogu uzeti do godine dana slobodno nakon rođenja djeteta, jednako koliko i majke.

No mali broj očeva iskorištava tu privilegiju. Prema vladinim statistikama samo 6 posto muškaraca koji rade u privatnim tvrtkama i imaju mogućnost otići na roditeljski dopust to i čini, nasuprot 82 posto žena. Podaci za državne službe nešto su bolji, no i dalje postoji velika razlika između dvaju spolova.

Uloga očeva u japanskim obiteljima sve više dolazi u fokus javnosti s obzirom na to da je broj rođene djece pao na najnižu razinu od 19. stoljeća. Neki analitičari tvrde kako na mali broj poroda utječe i teret koji najčešće pada na leđa zaposlenih majki.